Zelfverzekerd zijn: Wie wil dat niet?

9 april 2014 door Dea Boom

Ik ga zitten en kijk om me heen. Met ietwat trillende handen klem ik het kopje thee stevig vast. Na een introductiepraatje en wat heen en weer gebabbel is daar de vraag die ik het meest gevreesd heb: “Wat zijn uw goede en slechte eigenschappen, mevrouw Boom?” De bekendste sollicitatievraag is gesteld.

Tja, wat zijn eigenlijk mijn goede en slechte eigenschappen? Door mijn hoofd schiet meteen een kritische wedervraag. Bestaan ze eigenlijk wel, die goede en slechte eigenschappen? Hebben we als mens niet gewoon eigenschappen die zowel positieve als negatieve effecten hebben? Moeten we ze opsplitsen in goed en niet goed of moeten we ze zien als één geheel? Neem bijvoorbeeld een eigenschap waar we allemaal wel op de één of andere manier mee te maken hebben: zelfverzekerdheid. Hoe komt het dat de ene persoon vol zelfvertrouwen rondloopt en de ander vrijwel onzichtbaar is? En wat is dat eigenlijk, zelfverzekerd zijn?

Zelfverzekerdheid heeft te maken met besluitvaardigheid, kracht, zelfwaardering, eigenwijs zijn, fouten mogen maken, zelfkennis, enzovoorts. Het voelt goed om zelfverzekerd te zijn, het voelt goed om beslissingen te kunnen nemen en op je eigen oordeel te mogen vertrouwen. Maar hoe krijg je het dan voor elkaar om zelfverzekerd te zijn? Het betekent voornamelijk dat je jezelf kent en accepteert. Hoe meer je jezelf kan accepteren, hoe zelfverzekerder je bent. Met zelfkennis weet je waar je goed in bent en waarin niet, je weet hoe je met bepaalde situaties om kan gaan, hoe je tegen de wereld aankijkt, et cetera. Jezelf accepteren betekent ook dat je je bewust bent van je ‘slechte’ kanten en dat je weet dat deze er ook mogen zijn.

Ik denk dat zelfvertrouwen opbouwen een proces is dat je hele leven lang duurt en al begint in je kindertijd. Als kind is alles nog nieuw voor je en moet je heel veel leren. Denk bijvoorbeeld aan het praten met vreemden. Hoe ouder je wordt, hoe beter dit meestal gaat. Je kunt van anderen afkijken hoe zij het doen, je probeert verschillende manieren uit en zo leer je met vallen en opstaan steeds wat zekerder te worden over het leggen van nieuwe contacten. Waar je je ook onzeker over voelt, je kunt met pieken en dalen leren om meer zelfvertrouwen te krijgen in je vaardigheden en je eigen oordelen. Door open te staan voor de inzichten van anderen en met een nieuwsgierige blik naar jezelf te kijken, leer je jezelf kennen. Zo kan je, door jezelf te accepteren, een zelfverzekerdheid kweken waarmee je jezelf nog eens zou kunnen verbazen.

Het leerproces kan bevorderd worden door hulpmiddelen zoals de assertiviteitstraining die bij de praktijk waar ik werk, Praktijk Hoek Melkweg, wordt gegeven. Je krijgt hiermee op een praktisch niveau handvatten aangeboden die kunnen helpen om op je eigen manier je assertiviteit te ontwikkelen. Door stil te staan bij wat ervaringen je kunnen leren, kan dit je een stapje verder helpen in je persoonlijke ontwikkeling.

"Wat zijn uw goede en slechte eigenschappen?" Ik zet het kopje thee neer en kijk mijn beoordelaars aan. Ik laat ze zien wat mijn persoonlijke leerproces is geweest, waar ik ben begonnen en waar ik nu sta. Ja, ik heb nog veel te leren, maar met vallen en opstaan kan ik me steeds verder ontwikkelen. Net als ieder ander.

 

Dea Boom is als studentenpsycholoog verbonden aan Praktijk Hoek Melkweg. Daarnaast werkt zij als online-psycholoog in haar eigen praktijk.

http://www.praktijkhoekmelkweg.nl/nl/assertiviteitstraining