Waar let je op bij de aanschaf van een led lamp met sensor voor je studentenkamer?

Er zijn verschillende toepassingen mogelijk voor een led lamp met sensor. De meest bekende is misschien wel de buitenlamp met sensor, die aanspringt als er iemand voorbij loopt. Vervelend euvel is dat de lamp vaak onnodig aan kan springen als er een kat of een egel onder de lamp doorloopt. Het bekendste gebruik van de led lamp met sensor voor binnen, is in kleine ruimtes zoals opbergruimtes, het toilet of de berging. De lampen springen aan als je de ruimte voor het eerst betreedt.

Wat als vervelend wordt ervaren, is dat de lampen uitgaan wanneer je enige tijd niet beweegt. Het is belangrijk om in de aanschaf bij dit soort lampen te kijken naar mogelijkheden om deze ongemakken in te perken, bijvoorbeeld door de sensor zo af te stellen dat deze niet aanspringt als er laag bij de grond wordt bewogen, of pas uitspringt na een bepaald tijdsbestek.

 

Wel of geen daglichtfunctie

Als je de keuze voor een led lamp met sensor gaat maken, is het verstandig om je te verdiepen in de mogelijkheden die de lamp biedt. Zo zijn er lampen met een speciale daglichtfunctie. Op die manier weet je zeker dat de lamp geen onnodig licht verspild als het niet nodig is en alleen ’s nachts optimaal verlicht. Een ander punt waar je rekening mee moet houden, is het bereik van de sensor. Je wilt de sensor niet te ver of te ruim instellen, want dan schiet je lamp bijvoorbeeld ook aan als er iemand over straat loopt.

 

Aan het plafond of tegen de wand

De led lampen met sensor zijn er in verschillende uitvoeringen. Zo zijn er lampen die speciaal geschikt zijn om tegen de muur te bevestigen. Dit zijn de meer gangbare modellen. Tegenwoordig heb je ook heel goede systemen in de vorm van een plafonnière.  De plafonnières zijn ervoor om aan het plafond te bevestigen en dienen dus iets anders te worden afgesteld dan de lampen die aan de muur worden bevestigd. Je kunt ook kiezen voor een combinatie van lampen, dus zowel een plafonnière als een aantal lampen die aan de muur worden bevestigd.

 

Geen ruzie met de buren

Houd rekening met je omgeving als je de buitenlamp met sensor gaat afstellen. Er is namelijk niets zo vervelend als een buitenlamp die bij elke beweging buiten in iemand ruiten schijnt. Het is raadzaam om de lamp ’s avonds af te stellen. Dan kun je goed zien waar het licht precies tot reikt. Richt je lamp niet op de tuin van de buren. Dat kan voor vervelende situaties zorgen. Vaak worden de lampen naar het noorden gericht, aangezien dat het meest natuurlijke lichtschema oplevert. De lamp volgt als het ware de beweging van de zon. Richt je de sensor naar het oosten, dan zal de lamp sneller aanspringen en zul je dus meer licht (en elektra) verbruiken.