Kiezen... een kwestie van 'niet willen'

5 maart 2014 door Marline Tjeenk Willink

Ik kwam onderstaande quote van Loesje tegen:

Toen ik opgeleid werd in de methodiek van StudiekeuzeOpMaat kreeg ik te horen dat mensen - en vooral jongeren - vaak niet weten wat ze wel willen, maar o zo duidelijk wat ze niet willen.

Ook dat is kiezen, want op die manier kom je vanzelf bij iets uit dat bij jou past.
Maar wat houdt 'niet willen' eigenlijk in? Waar komt het vandaan?
Volgens mij zijn er meerdere 'niet willens'...

Allereerst de weerstand tegen de mensen om je heen die - met alle goede bedoelingen - vragen: "Wat ga je studeren?", terwijl je het zelf nog niet weet. Daar word je alleen nog maar minder gemotiveerd van. Als ze nu zouden vragen "Wat ga je in ieder geval niet studeren?" dan zou het waarschijnlijk al een stuk makkelijker zijn.

Een andere 'niet willen' heeft te maken met dat je niet zo goed weet wat er allemaal te koop is. Je weet niet waar je moet beginnen met zoeken en wordt overdonderd door de hoeveelheid studies. Dan krijg je vanzelf minder plezier in het zoekproces. Een tweede 'niet willen' is geboren.

Een derde 'niet willen' heeft te maken met wat er echt niet bij jou past. Dan moet je op zelfonderzoek uit. In tegenstelling tot bovenstaande 'niet willens' is deze juist heel functioneel en ook leuk om mee aan de gang te gaan.

Hiermee haal je naar boven wat je wel wil en wat jij vindt dat bij jou past. Dit kun je achterhalen door informatie te verzamelen over studies zonder dat je al gaat kiezen, over beroepen, op je eigen werk, tijdens je sport, lees de lesstof van je schoolvakken nog eens met andere ogen etc.. Bepaal voor jezelf wat je wel en niet leuk vindt en maak daar een lijstje van met + en - punten. Bespreek dit met je ouders, je vrienden, je mentor, je decaan, je studiekeuzecoach. Daarna pas ga je kijken welke studies aan dit lijstje voldoen. Zo leer je zelfstandig kiezen!

Marline Tjeenk Willink is studiekeuzecoach bij StudiekeuzeOpMaat