Het nut van blind leren typen

Wanneer je het met iemand over typevaardigheid hebt, kom je al snel uit op de vraag wat je gemiddelde typesnelheid is en welke nauwkeurigheid je daarbij hebt. Maar waarom is dat eigenlijk zo belangrijk? In onze digitale wereld, waarin de computer een centrale rol inneemt, is blind kunnen typen een handige vaardigheid. In dit blog vertellen we je alles over het blind typen en de voordelen ervan.

Hoogste typesnelheid
Op dit moment is Barbara Blackburn de snelste typiste van de wereld. Ze wist in 2005 maar liefst 150 woorden per minuut te tikken en dat voor 50 minuten lang. In sommige kortere periodes haalde ze 170 woorden per minuut en haar hoogst gemeten typesnelheid was zelfs 212 woorden per minuut. Dat is overigens niet het wereldrecord typesnelheid. Dat is namelijk in 1946 gevestigd en behelst 216 woorden per minuut.

Enkele statistieken

Gemiddelde snelheid in één minuut
De gemiddelde typesnelheid ligt op ongeveer 41 woorden per minuut waarbij een nauwkeurigheid van 92% procent geldt. Laten we dit eens vergelijken met het schrijven met de hand. In dat geval schrijft men gemiddeld 31 woorden per minuut uit het hoofd of 22 woorden per minuut als er overgeschreven moet worden. De gemiddelde typesnelheid is voldoende voor mensen die niet al te veel gebruik maken van de copmuter. Wanneer je echter je geld verdient met je snelheid op het toetsenbord, zul je toch echt sneller moeten leren typen. Hiervoor is gedisciplineerde oefening belangrijk.

Blijven oefenen
Oefenen blijft het allerbelangrijkste onderdeel van snel en nauwkeurig leren typen. Als je op een instrument wilt leren spelen, zul je veel moeten leren oefenen en hetzelfde geldt uiteraard voor een toetsenbord. Zorg dat je dagelijks 30 minuten oefent. Begin je net met het typen met tien vingers en wil je blind leren typen? Begin dan ook bij het begin! Ben je inmiddels in staat om blind te te typen? Werk dan wat meer aan je nauwkeurigheid of doe snelheidsoefeningen. Houd zorgvuldig je vorderingen bij voor een aantal weken en je zult zien dat er verbetering optreedt.

Mannen typen vaker beter dan vrouwen
Sommige denken dat het een fabeltje is, maar het is echt waar. Daar zijn verschillende redenen voor te noemen. Over het algemeen spelen mannen bijvoorbeeld meer online multiplayer games waarbij snelle typevaardigheden gevraagd worden om te kunnen communiceren met anderen. Er zijn overigens een behoorlijk aantal banen waarbij typen noodzakelijk is en die hoofdzakelijk door vrouwen ingevuld worden. Bij veel van deze banen is snelheid per minuut echter niet belangrijk.

Nut van blind leren typen
Laten we beginnen met je op het hart te drukken dat het belangrijk is om op jonge leeftijd al blind te leren typen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het voor jongeren beneden de 18 jaar twee keer zo gemakkelijk is om blind te leren typen dan voor volwassenen. Je kunt het vergelijken met het leren van een nieuwe taal. In het verleden is al meer dan eens uitgewezen dat het voor jonge kinderen veel gemakkelijker is een nieuwe taal te leren dan voor volwassenen. Hetzelfde geldt voor blind typen.

Maar waarom is je gemiddelde typesnelheid en de daarbij horende nauwkeurigheid nu eigenlijk zo belangrijk? Typevaardigheden zijn in ons digitaal tijdperk zo belangrijk dat men er bij de meeste banen vanuit gaat dat je deze beheerst. Wanneer je beschikt over uitstekende typevaardigheden, zul je automatisch ene meer gewilde werknemer worden. Door snel en nauwkeurig te kunnen typen, ben je efficiënter en zul je daardoor meer geschikt zijn voor kantoorwerk.


infographic typen
Bron infographic: http://www.typetuin.nl