Het maakt niet uit wát je studeert, áls je maar studeert?

Je hoort het mensen regelmatig zeggen: “Het maakt niet uit wat, als je maar studeert. Kijk maar naar ons, wij doen ook niet waarvoor we hebben gestudeerd.” En dat zou dan het argument moeten zijn.

Ja, het is waar, veel mensen doen niet (meer) waar zij voor zijn opgeleid. Maar heb je ze wel eens gevraagd waarom niet?

- Hadden zij misschien ook pas later door dat ze eigenlijk verkeerd gekozen hadden? En hadden ze dus beter over hun keuze moeten nadenken zodat ze meteen op de juiste plek zouden komen?
- Werken zij in een beroep dat snel verandert, nieuwe vaardigheden en technieken vereist?
- Zijn zij bewust in hun carrière gerold of hebben ze destijds hun eerste baan moeten nemen omdat er verder weinig werk te vinden was? En wellicht dat die baan dan niet toevallig in hun studierichting lag?
- Hebben zij altijd met veel plezier hun werk gedaan, of was er een moment dat ze stevig baalden en hebben ze toen het roer omgegooid?

Het is een feit dat je in je leven regelmatig van baan en richting zult wisselen. Misschien omdat er geen werk meer is, misschien omdat je zelf groeit en aan uitdaging toe bent, of welke reden dan ook. Maar dat betekent niet, dat je dus maar gewoon IETS moet gaan studeren! Integendeel…

Ten eerste gaat het beter met studenten die bewust kiezen, die weten wat ze te wachten staat, die gaan voor de inhoud van die studie. Ze zijn gemotiveerder en als je dat bent, dan gaat het vanzelf beter.

Ten tweede: waarom zou je jezelf kwellen met een studie, en daarna een baan die niet bij je past? Je gaat toch geen ICT, Geschiedenis of Economie studeren als je dat vreselijk vindt, alleen maar om maar gestudeerd te hebben?

Ten slotte: baangarantie is er niet, maar denk je dat ze liever iemand aannemen die weet waar hij het over heeft, of iemand die een diploma met een leuk denkniveau op zak heeft, maar verder alles nog moet leren?

Dus: het maakt wel uit wát je studeert en ook dát je studeert!

 

Carine Vos is studiekeuzebegeleider en auteur van 2 boeken op het gebied van profielkeuze en studiekeuze: De rest van je leven?  en Had ik maar…

www.richtingwijzeradvies.nl