Een slimme zet

1 november 2014 door Judith Gerdessen

Een WO-studie is niet altijd een slimme zet. 

Voor veel VWO’ers is een universitaire studie een juiste en logische stap. Toch kom ik in mijn werk veel ontevreden WO-studenten tegen die er spijt van hebben dat ze een HBO studie nooit hebben overwogen. De reden?

VWO’ers (en vooral hun ouders) vinden een HBO studie vaak niet goed genoeg.

Een HBO-studie wordt simpelweg gezien als minder. Dit terwijl een HBO-studie voor veel VWO’ers juist uitkomst kan bieden. Het HBO is praktijkgerichter, het heeft een meer concrete en competentiegerichte manier van leren/lesgeven en de beroepen die je ermee kan uitoefenen zijn anders. Bij sommige VWO-scholieren sluit deze manier van doen veel beter bij hen als persoon aan. Hierdoor halen ze veel meer uit zichzelf en is de aansluiting met de arbeidsmarkt veel beter.

De paradox van het verhaal is dat deze VWO’ers juist succesvoller zijn doordat ze bewust voor een HBO studie hebben gekozen. Ze deden niet precies wat de omgeving van hen verwachtte, maar kozen voor henzelf. Ze kabbelen niet door in een studie waar ze ontevreden over waren, maar hadden een duidelijk vooropgezet plan. Hierdoor zijn ze interessanter voor werkgevers en is die droombaan voor hen binnen handbereik. 

Ga dus niet blind voor een universitaire studie, maar kijk eerder naar hoe jij het beste leert en welk beroep je later wilt uitoefenen. Ga een dagje meelopen bij de beroepen die jij interessant vindt. Ga proef studeren bij de studie van je dromen om erachter te komen of het ook echt iets voor jou is. Ervaar zelf een college dag en praat met andere studenten over hun ervaringen. 

Zo weet je zeker wat voor jou de slimste zet is en welke studie het best bij je past.  Daarmee zet je die topbaan later misschien wel schaakmat. 

Judith Gerdessen is oprichtster van Keuzesprong. Voor meer info kijk je op www.keuzesprong.nl