Door de bomen het bos weer zien

 25 juli 2013 door Suzan Berkhout

Bladerend door de vergeelde eindexamenalmanak van mijn middelbare school kom ik mijn eigen foto en bijbehorend tekstje tegen. Op de vraag ‘Wat ga jij doen na de middelbare school?’ antwoordde ik als 18-jarige heel zelfverzekerd: ‘Ik ga hierna commerciële economie studeren op de hogeschool in Alkmaar, maar na de eindexamens eerst lekker feesten in Spanje met de meiden’. Met dat feesten aan de Spaanse costa’s kwam het uiteraard wel goed, maar commerciële economie studeren bleek minder waar!

Dacht ik eerst nog dat het fijn zou zijn om dichtbij huis te studeren en iets te kiezen wat lekker breed was, in de trant van ‘dan kun je alle kanten nog op’. Na de lange zomervakantie sloegen de twijfels toe en was ik daar ineens niet meer zo zeker van. Ik wilde geen brede opleiding, maar iets studeren wat ik echt interessant vond. Tja, maar wat dan? Door de vele folders, open dagen en studiebeurzen zag ik allang door de bomen het bos niet meer.

Gelukkig viel mijn oog op een advertentie over het oriëntatietraject van de UvA en de HvA. In 4,5 maand tijd onder begeleiding in een tussenjaar een weloverwogen studiekeuze maken, dat leek me wel wat. Kon ik de resterende maanden mooi gebruiken voor een reis naar Nieuw-Zeeland. Aan de hand van allerlei testen, meeloopdagen en sessies met coach werd me duidelijk waar mijn hart lag. De opleidingen MIM, MEM, journalistiek en communicatie(wetenschap), ik kon het allemaal aanschouwen tijdens de meeloopperiodes van meerdere dagen en zelfs weken. Na 4,5 maand maakte ik een weloverwogen keuze; niet dichtbij, maar op kamers in Nijmegen voor de studie die mij vier jaar lang zou boeien: communicatiewetenschap.

Zeg, kan die eindexamenalmanak nog herdrukt worden?