Bereid je voor op jouw selectie!

De studiekeuze is gemaakt maar nu moet je nog door de  “selectie”. De toelatingseisen en selectiecriteria voor de verschillende studies worden steeds zwaarder en de selectie wordt steeds strenger. Kon je er eerst nog door mazzelen, dat is nu veel moeilijker. Je moet gaan bewijzen dat jij de juiste persoon voor de studie bent, je moet jezelf verkopen, eigenlijk sta je op de catwalk.

Het selectieproces begint met een goed eigen inzicht in de eisen en criteria van de opleiding en deze te matchen met jouw kwaliteiten, competenties en interesses. Pas dan is het mogelijk, het inschrijf-  of applicatieformulier goed in te vullen, een goed cv te maken en een goede motivatiebrief te schrijven. Je moet goed weten wat ze willen horen en ook wat je ze wil zeggen.

Ook de gesprekken en groepsinteracties vergen voorbereiding. Aangetoond moet worden dat motivatiebrief en cv  geen gebakken lucht waren. Ook is van belang dat je weet wat voor vragen je kan verwachten in het gesprek. Kennis nemen van ervaringen van anderen kunnen hier bij helpen.

Vaak vormen intelligentie-, kennis- en persoonlijkheidstesten onderdeel van het proces. Door deze te oefenen vergroot je je kansen. Kennis van de gevraagde stof van toelatingsexamens is ook van belang voor het slagen.

 Aanpak:

  •          Bestudering van criteria en gevraagde competenties
  •          Matching met jouw motivatie, talenten, vaardigheden, ervaring en kennis
  •          De inschrijving
  •          Overzichtelijk CV en goed opgebouwde motivatiebrief
  •          Invulling van een portfolio indien noodzakelijk
  •          Voorbereiding op de gesprekken met behulp van STARRs
  •          Indien nodig voorbereiding op testen en/of examens.

 

Informatie over Christien Pino – van Spaendonck          Christien Pino

Door een grote hoeveelheid aan opleidingen en werkzaamheden in vele richtingen heb ik een goed inzicht in de studies en de vereisten.

Mijn opleiding bestaat uit een doctoraal Sociaal Economische Geschiedenis  en een  Postdoctoraal Master of Information Management. Dit aangevuld met verscheidene cursussen op het gebied van consultancy, logistiek, financiering, bankwezen, advisering, recht en HR. Onlangs mijn opleiding als coach afgerond.

Ik heb gewerkt bij het ministerie van Financiën, bij Philips Corparate Automation, bij de Twente School of Management, bij Pino&Partners, bij B-ware business software en bij Huiswerkbegeleiding Oost.

Inleving, interesse, kennis, analyse en tijd zijn kenmerkend voor mijn aanpak.

Wil je dat ik contact met je opneem om je te helpen bij de voorbereiding? Vul dan onderstaand formulier in.