Reviews over de opleiding Theaterwetenschap bij Universiteit van Amsterdam

Wil jij Theaterwetenschap studeren in Amsterdam? Onderstaand vind je reviews over de opleiding Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam in Amsterdam. Ook staan er gemiddelde ratings van studenten over de opleiding Theaterwetenschap en de Universiteit van Amsterdam in het algemeen.

Reviews over Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam

Op dit moment zijn er nog niet voldoende reviews over deze opleiding ingevuld om statistieken te kunnen tonen. Volg jij deze opleiding of heb je deze al afgerond? Schrijf dan nu een review!

Studenten over Theaterwetenschap

De reviews zijn geschreven door studenten die de opleiding Theaterwetenschap studeren of hebben gestudeerd. Kijk wat zij van deze bacheloropleiding vinden zodat je deze informatie kunt gebruiken bij je studiekeuze.

Studeer je zelf de opleiding Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam? Review dan deze opleiding!

Reviews ouder dan 2 jaar

Hieronder vind je reviews over de opleiding Theaterwetenschap die ouder zijn dan 2 jaar, maar nog steeds relevante informatie kunnen bevatten. Houd er rekening mee dat er aanpassingen aan de studie of bij de hogeschool of universiteit doorgevoerd kunnen zijn. Hierdoor kunnen deze oudere reviews mogelijk informatie bevatten die niet meer van toepassing is.

Review van Iris over Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam

(Verwacht) Jaar van afstuderen

2016

De studierichting waar ik een review over wil geven is

Theaterwetenschap

Waar gaat deze studierichting over?

De discipline theater in verschillende contexten: geschiedkundig, de maatschappij vandaag, cultuur, kunst, en uiteraard binnen de wetenschap.

Deze review is ook een beetje een reactie op een vrij negatieve review, ook op deze site uit 2012, de de studie nogal negatief belichtte. Ik ben het hier NIET mee eens!

Komt deze studierichting overeen met de verwachtingen die je ervan had?

De studie is met name gericht op het aspect toneel. Ik had een iets bredere opvatting van theater verwacht, waarbij ook dans, performance, musical, cabaret, opera, etc. werden opgenomen, maar deze komen in mindere mate aan de orde. Dat had ik niet verwacht. Wat ik ook niet had verwacht, maar wat wél gebeurde, is dat deze studie een deurtje opent naar de theaterwereld van Amsterdam. Razendsnel ontdekt je de toneelcultuur en voor iemand die TOTAAL GEEN ervaring had met theater whatsoever en daar vrij nerveus over was, was dat heel erg fijn. Je wordt ondergedompeld in de toneelkringen van de stad en je (of tenminste, ik) verwerft heel snel inzicht in hoe het allemaal werkt.

Wil je zekerheid over de juiste studiekeuze?

Laat onze coaches je helpen!

Wat is je mening over (de kwaliteit van) :

De colleges van je studierichting?

De docenten van je studierichting?

De aansluiting van deze studierichting op je opleiding?

Het niveau van deze studierichting?

In die review uit 2012 stond dat "alle docenten ongeveer hetzelfde doceren". Nee. Zo ervaar ik het niet. Het klopt dat sommige van de vaste vakken veel met elkaar gemeen hebben. Ook is het nu eenmaal zo dat de theatercultuur in Nederland klein is, in vergelijking met de UK of Duitsland of zo. De courses omvatten het theater van Nederland en Europa en daarin bevinden zich overlappingen, ja, duh. Maar elk vak is anders en leert je iets nieuws; dat gaat van geschiedenis tot dramaturgie en van algemene wetenschap tot cultuurbeleid. De docenten zijn goed gekwalificeerd, weten waar ze het over hebben en daarbij is er ook een hele berg keuzevakken (2e en 3e jaar) waarin je je kunt focussen op takken die niet in het vaste deel aan bod zijn gekomen, zoals jeugd, management, cultuur, film/video, etc.

Of het een supermoeilijke studie is? Weet ik niet. Het blijft een academische studie dus als je (like me) van het hbo komt is het wel een omslag. Je moet je kop er wel bijhouden. Máár ik denk wel dat het makkelijker door te komen is dan psychologie of geneeskunde en ik denk ook dat je met minimum-inzet veel kunt bereiken. Hé, als jij maar 10 uur per week aan je studie wil besteden en daarmee alles redt, prima. Maar hoe meer uren je erin steekt, hoe meer extra dingen je doet (en extra dingen zijn er!), hoe meer je leert en ervoor terugkrijgt. Logisch, non?

Ik heb havo/hbo gedaan in een omgeving waar zero aandacht was voor theater en toneel en ik betrad Amsterdam een beetje bevreesd. Hoeveel achterstand heb je als je nog nooit een toneelstuk hebt gezien? Nou, I'll tell you: weinig. Echt. Je moet jezelf openstellen en op ontdekkingstocht gaan en dan leer je vanzelf. Dat was mijn grootste angst en die was snel de wereld uitgeholpen. (Dit betekent overigens niet dat theater/toneel nou zo makkelijk te doorgronden is of dat je alles metéén hélémaal doorhebt want dat is natuurlijk ook onzin. Je blíjft leren en jezelf bijstellen, altijd, wat juist zo leuk is aan een veranderend en creatief ding als de podiumkunsten.)

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze studierichting succesvol af te ronden?

analytisch, creatief, beheersing Engelse taal, kunnen presenteren, gemotiveerd, ondernemend, samenwerken, zelfstandig.

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Analyseren betreft een groot deel van de dramaturgische onderdelen; teksten of uitvoeringen, analyseren zul je. Veel teksten en sommige vakken worden ook in het Engels aangeboden dus hoe hoger je niveau daarvan is, hoe makkelijker het zal zijn. Creativiteit, motivatie en een goede samenwerking zijn vooral belangrijk bij de praktijkonderdelen in jaar 1 en 2: je gaat zelf aan de slag met een uitvoering.
En door het weinig aantal contacturen (verwacht maximaal 12u per week in de collegebanken) zul je veel in je uppie of met studiegenoten zélf moeten regelen. Zelfstudie is namelijk veel: voor elk uur dat je aanwezig bent, zul je minstens een uur over de theorie gebogen zitten, wil je een beetje betrokken blijven dan.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van deze studierichting?

+ Er komt relatief veel praktijk aan bod, dat zie je niet vaak bij universitaire studies - en daar leer je veel van!
+ Kleine groep. Je zit niet met 300 studenten in een zaal, maar met een groep van ± 50 (of ±15 bij de werkgroepen) waarin je direct contact kan hebben met niet alleen elkaar, maar ook de docenten.
+ Je wordt getriggerd om buiten de lijntjes te denken (volg een studie, doe je master en beland in een 9 tot 5-baan). Ik kwam er al snel achter dat dat waarschijnlijk niet gaat gebeuren en dat ervoer ik als een eye-opener.
+ Je hebt 100+ kansen om te leren (buitenland, stage, workshops, lezingen, gesprekken, activiteiten, extra voorstellingen) maar dan moet je die wel grijpen.

- Er zijn weinig contacturen; zelf veel regelen is iets waar je niet aan ontkomt
- Je zit met een 8-8-4-structuur die voor gaten zorgt. (Al heb ik iets gehoord over een verandering daarin..) En je kunt jezelf echt met weinig tijd en moeite door de studie heen manoeuvreren als je dat wil.
- Soms is het beperkend/frustrerend om het wéér over Shakespeare of Ibsen of TGA te hebben terwijl je zelf zo'n gave straatartiest of slimme cabaretier hebt gezien.

+/- "Hoge" en "lage" cultuur? Theater is voor de 'elite'? Dat wordt hier zowel bevestigd als ontkrachtigd. Ook iets om in je achterhoofd te houden.

Heb je nog overige opmerkingen/toevoegingen?

Je moet een stap durven nemen met een opleiding in de kunsten, denk ik, zeker als er grof bezuinigd wordt op een kleine discipline als theater. Maar de studie is breed en je kunt je in zoooooveel dingen specialiseren. Voor creatievelingen, denkers en waaghalzen is theaterschap perfect; wil je die 9 tot 5baan, meer begeleiding/contacturen of meer in de praktijk bezig zijn, dan kun je misschien beter even verder zoeken.

- Verberg volledige review

Iris (20) uit Amsterdam Studierichting | | HAVO - Cultuur & Maatschappij

Stel Iris een vraag!

Voor creatievelingen, denkers en waaghalzen is theaterschap perfect; wil je die 9 tot 5baan, meer begeleiding/contacturen of meer in de praktijk bezig zijn, dan kun je misschien beter even verder zoeken...

+ Toon volledige review

Iris (20) uit Amsterdam Studierichting | | HAVO - Cultuur & Maatschappij

Stel Iris een vraag!

Review van Sanne Van der Ende over Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam

(Verwacht) Jaar van afstuderen

2013

Waar gaat je opleiding over?

Mijn opleiding gaat over de wetenschappelijke kant van het theater. Je wordt dus niet opgeleid tot regisseur of acteur, maar je gaat je verdiepen in de wereld van het theater. Je leert niet alleen over de Nederlandse- en Europese theatergeschiedenis maar ook over het subsidiebeleid in Nederland en de verschillende theorieen die er over het theater geschreven zijn. Filosofen als Hegel en Freud zijn belangrijk geweest voor de theaterwetenschap. Een van de belangrijkste onderdelen is de dramaturgie. Een dramaturg helpt een regisseur of gezelschap bij het maken van een voorstelling door onderzoek te doen naar de achtergrond van toneelstukken of de keuzes die de regisseur tijdens het repetitieproces maakt.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Ja de opleiding komt overeen met mijn verwachtingen. Wat ik niet verwacht had (en dat is was wel een positieve draai), is dat er ruimte was om zelf theater te maken. Ik vind dat ontzettend leuk en je leert veel van het proces van het maken van een voorstelling: hoe bereik je met een tekst de gewenste voorstelling?

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De locatie van je universiteit?

De faciliteiten van je universiteit?

De organisatie van je universiteit?

Theaterwetenschap zelf is ontzettend leuk omdat je maar met een kleine groep studenten bent en je de leraren bij hun voornaam kunt aanspreken. De universiteit in het groter geheel is wat minder. De systemen lopen soms achter en de mensen die ze moeten bijwerken weten niet altijd waar ze mee bezig zijn.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De sfeer bij je opleiding?

De colleges van je opleiding?

De docenten van je opleiding?

De ondersteunende organen van je opleiding?

Het niveau van je opleiding?

De praktijkgerichtheid van je opleiding?

Vergis je niet in de theorie, er is ruimte voor praktijkopdrachten maar de theorie blijft het belangrijkste.

Wil je zekerheid over de juiste studiekeuze?

Laat onze coaches je helpen!

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

analytisch, creatief, beheersing Engelse taal, gedisciplineerd, kunnen presenteren, gemotiveerd.

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Het is een brede studie waarbij je veel in het Engels moet lezen. Als je de stof niet bijhoudt raak je achter op de rest en worden de tentamens heel moeilijk. De hele studie gaat om een analytische blik hebben op het theater. Je moet ook veel voorstellingen bezoeken en daar over discussiëren met je medestudenten.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van Theaterwetenschap en/of de Universiteit van Amsterdam?

Positieve punt: de kleinschaligheid van de opleiding en de persoonlijke begeleiding.
Negatief punt: er is geen stageverplichting en ik ben er later achter gekomen dat een stage toch wel erg handig is om later aan werk te komen, aangezien de werkgelegenheid in het theatervak niet heel groot is.

- Verberg volledige review

Sanne Van der Ende (22) uit Amsterdam Gehele opleiding | | ...

Ik wil vooral meegeven aan studenten die auditie hebben gedaan voor de toneelschool maar daarvoor niet zijn toegelaten: deze opleiding is geen opleiding tot acteur/actrice...

+ Toon volledige review

Sanne Van der Ende (22) uit Amsterdam Gehele opleiding | | ...

Review van Hester over Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam

(Verwacht) Jaar van afstuderen

2014

Waar gaat je opleiding over?

Deze opleiding is meer een cursus dan een WO-studie. In mijn eerste jaar had ik slechts 8 ur les per week en de studielast is erg laag. Dit is erg jammer, omdat de baangarantie na het afronden van deze studie nagenoeg 0 is. De vakken en docenten zijn niet uitdagend en je wordt niet opgeleid tot academicus.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

De opleiding komt niet overeen met mijn verwachtingen, want de studielast is erg laag waardoor ik er een tweede studie naast ben gaan doen. Veel studenten bij theaterwetenschappen doen dit terwijl dit in mijn optiek niet standaard zou moeten zijn voor een universitaire opleiding. Ik had ook meer praktische handvatten gewild zoals het schrijven van subsidie aanvragen en dat soort dingen.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De locatie van je universiteit?

De faciliteiten van je universiteit?

De organisatie van je universiteit?

De universiteit van Amsterdam is een goede duidelijk georganiseerde universiteit, maar daar merk je bij theaterwetenschappen niks van. De communicatie naar de studenten toe is erg slecht en er wordt niet echt gewezen op mogelijkheden die er zijn. Ook is er weinig sociale controle op de studenten waardoor de universiteit vaak pas te laat ingrijpt wanneer de situatie van een student niet meer goed loopt.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De sfeer bij je opleiding?

De colleges van je opleiding?

De docenten van je opleiding?

De ondersteunende organen van je opleiding?

Het niveau van je opleiding?

De praktijkgerichtheid van je opleiding?

Zoals ik ook hiervoor al zei bereid de studie niet goed voor op werkzaamheden in de praktijk. De docenten doceren allemaal ongeveer hetzelfde en de communicatie onderling is slecht. De technische vaardigheden zoals het maken van powerpoint-/ prezipresentaties bezitten zij niet en ook in presentatievaardigheden schieten zij dikwijls tekort.

Wil je zekerheid over de juiste studiekeuze?

Laat onze coaches je helpen!

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

gedisciplineerd, gemotiveerd, zelfstandig.

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Vanuit de opleiding zelf komt weinig en je moet jezelf dwingen aan het werk te gaan en opdrachten af te ronden. Er is weinig controle of je je werk doet of niet, maar als je dit niet doet dan leer je helemaal niks op deze opleiding.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van Theaterwetenschap en/of de Universiteit van Amsterdam?

Zie alle hiervoor genoemde opmerkingen over de kwaliteit van de opleiding.

- Verberg volledige review

Hester Gehele opleiding | | ...

Deze opleiding is meer een cursus dan een WO-studie

+ Toon volledige review

Hester Gehele opleiding | | ...

Wil je zekerheid over de juiste studiekeuze?

Laat onze coaches je helpen!

Universiteit van Amsterdam

Bekijk het overzicht van alle opleidingen van de Universiteit van Amsterdam in Amsterdam en lees de reviews van studenten van de Universiteit van Amsterdam.

Universiteit van Amsterdam

Theaterwetenschap op de website van Universiteit van Amsterdam