Reviews over de opleiding Sociologie bij Erasmus Universiteit Rotterdam

Wil jij Sociologie studeren in Rotterdam? Onderstaand vind je reviews over de opleiding Sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam in Rotterdam. Ook staan er gemiddelde ratings van studenten over de opleiding Sociologie en de Erasmus Universiteit Rotterdam in het algemeen.

Reviews over Sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam

Op dit moment zijn er nog niet voldoende reviews over deze opleiding ingevuld om statistieken te kunnen tonen. Volg jij deze opleiding of heb je deze al afgerond? Schrijf dan nu een review!

Studenten over Sociologie

De reviews zijn geschreven door studenten die de opleiding Sociologie studeren of hebben gestudeerd. Kijk wat zij van deze bacheloropleiding vinden zodat je deze informatie kunt gebruiken bij je studiekeuze.

Studeer je zelf de opleiding Sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam? Review dan deze opleiding!

Reviews ouder dan 2 jaar

Hieronder vind je reviews over de opleiding Sociologie die ouder zijn dan 2 jaar, maar nog steeds relevante informatie kunnen bevatten. Houd er rekening mee dat er aanpassingen aan de studie of bij de hogeschool of universiteit doorgevoerd kunnen zijn. Hierdoor kunnen deze oudere reviews mogelijk informatie bevatten die niet meer van toepassing is.

Review van Nadia over Sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam

(Verwacht) Jaar van afstuderen

2014

Waar gaat je opleiding over?

Tijdens deze opleiding leer je te begrijpen waarom de samenleving is zo als hij is. Sociale verschijnselen worden beschreven en verklaard. Je bestudeert de hele samenleving, wat het scala aan onderwerpen erg breed maakt. Je gaat echter wel diep op de verschillende onderwerpen in. Voorbeelden van onderwerpen zijn: sociale ongelijkheid, religie, culturele veranderingen etc.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Ja. Ik heb altijd een brede interesse gehad. Deze opleiding staat je toe om veel verschillende onderwerpen te onderzoeken. Waar ik in het begin wel tegen aan liep, was het feit dat je niet, zoals in de beta studies, één algemene waarheid hebt. Verschillende theorie spreken elkaar tegen en je kan niet tot één geldende waarheid komen.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De locatie van je universiteit?

De faciliteiten van je universiteit?

De organisatie van je universiteit?

Het campus van de EUR is helemaal vernieuwd. Alle voorzieningen liggen bij elkaar en het is goed te bereiken met openbaar vervoer.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De sfeer bij je opleiding?

De colleges van je opleiding?

De docenten van je opleiding?

De ondersteunende organen van je opleiding?

Het niveau van je opleiding?

De praktijkgerichtheid van je opleiding?

Omdat het een kleinschalige studie is (gemiddeld 80 studenten per jaar) heb je een goed onderling contact met zowel studenten als docenten.
De praktijkgerichtheid van de opleiding is redelijk laag. Het is moeilijk om voor te stellen wat je er precies mee kan worden. Er zijn echter wel genoeg mogelijkheden op de arbeidsmarkt. De opleiding is deze praktijkgerichtheid wel aan het verbeteren.

Wil je zekerheid over de juiste studiekeuze?

Laat onze coaches je helpen!

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

analytisch, beheersing Engelse taal, gemotiveerd, zelfstandig.

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Je moet zelfstandig literatuur doorspitten op zoek naar antwoorden op bepaalde leerdoelen. Hiervoor moet je dus goed zelfstandig te werk kunnen gaan en analytisch kunnen denken. Ook vergt zelfstudie altijd een bepaalde motivatie. Veel literatuur is in het Engels. Als je minder goed bent in Engels, leer je dit snel genoeg.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van Sociologie en/of de Erasmus Universiteit Rotterdam?

Positief: het is een zeer brede studie. Wat je leert, kan je meteen terugzien in je omgeving, op tv etc. Het onderwijs is activerend en kleinschalig; dit stimuleert te studeren en zorgt dat de stof goed blijft hangen.
Negatief: de link met de arbeidsmarkt is moeilijk te leggen.

- Verberg volledige review

Nadia (21) uit Rotterdam Gehele opleiding | | VWO - Natuur & Techniek

Stel Nadia een vraag!

Wat je leert, kan je meteen terugzien in je omgeving, op tv etc. Het onderwijs is activerend en kleinschalig; dit stimuleert te studeren en zorgt dat de stof goed blijft hangen. Negatief: de link met de arbeidsmarkt is moeilijk te leggen...

+ Toon volledige review

Nadia (21) uit Rotterdam Gehele opleiding | | VWO - Natuur & Techniek

Stel Nadia een vraag!

Review van Daisy over Sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam

(Verwacht) Jaar van afstuderen

2013

De studierichting waar ik een review over wil geven is

Bachelor Sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam

Waar gaat deze studierichting over?

Bij Sociologie draait het om de samenleving; hoe zit deze in elkaar, hoe verandert de samenleving en hoe is deze ontstaan. Groepen van mensen vormen deze samenleving. Dit kunnen allerlei groepen zijn, zoals jongeren, ouderen, etnische minderheden, laagopgeleiden, hoogopgeleiden. Of een beperkte samenleving, zoals een afdeling in een bedrijf, een school of een familie. Aan de EUR staan bij Sociologie vier thema's centraal: Modernisering, Cohesie, Ongelijkheid en Identiteit. Deze thema's komen de gehele Bachelor terug in de vorm van een vak, elk vak duurt vijf weken waarbij je diep op het thema in gaat. Bij Modernisering gaat het bijvoorbeeld over het verdwijnen of veranderen van religie, de virtualisering (het Internet gaat een grotere rol spelen in de samenleving) en de economie (hoe is dit ontstaan, hoe ontwikkelt zich dat tegenwoordig en wat voor rol speelt de samenleving hierin, bijvoorbeeld door verschillende netwerken). Daarnaast krijg je ook beleid- en organisatiesociologie. Bij Cohesie draait het om bijvoorbeeld sociale cohesie in een stad (waarom wonen mensen daar waar ze wonen, hoe heeft de samenleving invloed op de stad en vice versa) en daarnaast kan het bijvoorbeeld ook gaan over verschillende godsdiensten in een samenleving (welke er zijn, en hoe die zichtbaar of juist niet zichtbaar zijn in de samenleving) en over deviant gedrag. Vervolgens Ongelijkheid en hierbij kom je onderwerpen tegen als ongelijkheid tussen mannen en vrouwen (bijvoorbeeld in bedrijven), tussen etnische minderheden, laag- en hoogopgeleiden en tussen generaties. Ook gaat het hierbij over internationale migratie; wat zijn hun beweegredenen en alle processen die hierbij een rol spelen. En als laatste Identiteit, hierbij wordt er gekeken naar hoe een identiteit tot stand komt in een samenleving (hoe uniek je bent als inidividu, of juist niet), en hoe de instituties familie en verzorgingsstaat hier invloed op uitoefenen. Ook wordt er hierbij bijvoorbeeld nog gekeken naar de politiek en de samenleving. Sociologie is heel breed, want dit is maar een klein deel van waar de opleiding Sociologie in Rotterdam zich opricht.

Komt deze studierichting overeen met de verwachtingen die je ervan had?

Mijn studierichting komt helemaal overeen met de verwachtingen! Ik verwachtte dat ik de samenleving zou leren begrijpen; hoe deze in elkaar zit en welke processen zich er afspelen. En dat komt ook gedurende de hele opleiding aanbod, vooral door de vier centrale thema's. Voordat ik begon zag ik op tegen Geschiedenis van de Sociologie en Statistiek, maar dat is ook allemaal meegevallen. Geschiedenis vond ik zelfs een leuk en vooral interessant vak, want daar leer hoe de Sociologie is ontstaan en hoe deze zich ontwikkelt. Daarnaast was Statistiek, vooral door de begeleiding die je krijgt als je die nodig hebt, ook zeker goed te doen. Daarbij had ik voordat ik begon niet specifiek interesse in een bepaalde richting binnen de Sociologie, omdat mij de studie opzich aansprak en ik hier dus niet verder naar heb gekeken (wat ik anderen zeker zou afraden, verdiep je er zeker meer in!). Ik dacht het gaat over de samenleving en wat hier allemaal in gebeurd, dat lijkt me best leuk en dat is ook zeker nog steeds het geval. Als je hier interesse in hebt, dan is Sociologie zeker iets voor jou.
Wat volledig niet aan mijn verwachtingen voldoet zijn de practica (vooral in het eerste jaar) die je ook elk blok krijgt (een blok duurt vijf weken; per week 1 (soms 2) hoorcollege(s), 2 werkgroepen en 1 practicum). Deze verschillen erg van kwaliteit en sluiten niet altijd aan bij het vak, waardoor ik me afvroeg wat ik er aan had en was er erg veel overlap met stof van het VWO. Maar ik zat wel in het jaar waarbij voor het eerst gewerkt werd met Probleem Gestuurd Onderwijs waar deze practica een onderdeel van zijn. Inmiddels zijn de practica die beter konden van veel betere kwaliteit en zijn ze geplaatst in een blok waar ze ook echt passen. De practica in het tweede jaar waren van goede kwaliteit en paste ook zeker bij het blok, ik heb hierbij echt dingen geleerd waar je je hele leven/carrière zeker profijt van hebt.

Wil je zekerheid over de juiste studiekeuze?

Laat onze coaches je helpen!

Wat is je mening over (de kwaliteit van) :

De colleges van je studierichting?

De docenten van je studierichting?

De aansluiting van deze studierichting op je opleiding?

Het niveau van deze studierichting?

Sociologie is een brede opleiding waarbij het draait om de samenleving, overlap met betrekking tot stof van de middelbare school zul je dus niet snel hebben. Eerder zal het zo zijn dat je denkt; 'dat is gewoon zo of dat weten we toch al', maar dan weet je niet de wetenschappelijke onderbouwing erachter. Er wordt vaak gedacht dat iedereen Sociologie kan en dat ook iedereen er wel verstand van heeft (vooral door de verschillende media), maar dit is zeker niet het geval. Het enige waarbij je overlap zou kunnen tegenkomen is in de practica, waarbij je bijvoorbeeld wetenschappelijk leert argumenteren, schrijven, presenteren en debatteren. Maar van deze vier vaardigheden, die je zeker nodig hebt op het WO, is de basis natuurlijk hetzelfde in die zin dat als je iets leert op het VWO dat daarbij met hetzelfde begonnen zal worden. Het verschil is dat je bij het WO dus met dezelfde basis begint, maar er daarna ook veel dieper op in gaat.

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze studierichting succesvol af te ronden?

analytisch, beheersing Engelse taal, gedisciplineerd, gemotiveerd, zelfstandig.

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Door het Probleem Gestuurd Onderwijs moet je elke week zelfstandig literatuur bestuderen die je ook zelf in de Universiteit Bibliotheek moet opzoeken (wel staat het al per blok geordend). Je moet veel lezen, en hiervan is ook zeker 70% in het Engels. Hierbij komen dus een goede discipline, motivatie en zelfstandigheid zeker van pas. Het Engels lezen gaat overigens steeds makkelijker. Daarnaast moet je bij Sociologie over analytisch denkvermogen beschikken, aangezien niet alles zo oppervlakkig is als wat mensen denken.
Samenwerken leer je bij de leeronderzoeken en presenteren bij de practica en leeronderzoeken.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van deze studierichting?

Positief is zeker de variatie in onderwerpen die je krijgt. Door de centrale thema's zijn de verschillende onderwerpen ook goed te plaatsen in de samenleving (dus bij welk proces ze horen). Daarnaast is het Probleem Gestuurd Onderwijs ook heel erg fijn; je leert zelfstandig zijn, maar toch moet je elke weet dat gelezen hebben wat moest. Ook ben je heel praktisch bezig met de stof, aangezien je literatuur leest die bij een bepaald probleem (in de samenleving) hoort. Dit probleem kan zowel positief als negatief zijn, het gaat er juist om dat je bij dat onderwerp/probleem er dieper op in gaat en je leert waarom iets zo iets en hoe het in elkaar zit. Door het PGO onthoudt je de opgedane kennis gemakkelijker en het is daarnaast ook leuker en motiverender om op deze manier onderwijs te krijgen.
Daarbij de docenten die college geven (en daarbij verantwoordelijk zijn voor het betreffende blok; aangezien het onderwerp aansluit op hun gebied) hebben ook echt kennis van dat onderwerp en kunnen alle vragen beantwoorden die je hebt. Ze zijn echt deskundige op dat gebied waar het blok thuis hoort. Hierdoor brengen zij de kennis ook op een leuke en boeiende manier over, omdat ze zich er zo in verdiept hebben.
En wat vooral belangrijk is, Sociologie is heel interessant en dat komt ook zeker tot uiting bij de Bacheloropleiding aan de EUR. Je leert veel en je verdiept je ook in alle onderwerpen die je krijgt. Het is ook zeker niet saai, omdat je je bezighoudt met onderwerpen die elke dag om je heen ziet en dus heel actueel is.
Ook vond ik de leeronderzoeken erg leuk om te doen. Je doet twee onderzoeken (kwalitatief en kwantitatief) aan het einde van het tweede jaar. Hierbij doe je onderzoek in een groep (max 4/5 personen) naar een actueel onderwerp waar jullie in geïnteresseerd zijn en waar je je in wilt verdiepen. Op deze manier leer je ook echt goed zelf onderzoek doen, in plaats van alleen alle regels te leren, maar ze hierbij ook echt praktisch toe te passen. Daarnaast leer je hierbij wat je goede kanten zijn en minder goede kanten en natuurlijk leer je om samen te werken. Dat laatste punt is ook in de wetenschap erg belangrijk.

Een negatief punt dat is dus soms de organisatie van de practica. Waarbij de kwaliteit verschilt, de mate waarin het past bij het betreffende blok en herhaling met VWO stof. Echter is dit al zeker aangepast en waren de practica in Bachelor 2 al veel beter.
Het eerste halfjaar maak je nog niet echt kennis met wat Sociologie nou echt is. Je krijgt vooral eerst vakken die je als basis nodig hebt, om je met Sociologie bezig te kunnen houden. Dit zijn bijvoorbeeld Inleiding in de Sociologie (een kort overzicht van onderwerpen/thema's die je tegen gaat komen), Geschiedenis van de Sociologie, Methodologie (hoe je onderzoek moet doen en wat wel/niet ethisch is volgens wetenschappelijke lijnen) en Statistiek. Hierdoor kan het eerste halfjaar droog zijn en wellicht ook wat tegenvallen. Maar als je deze vakken hebt gehad (waarvan Inleiding en Geschiedenis erg leuk en interessant zijn), dan ga je je echt bezighouden met wat er gebeurd in de samenleving of in een beperkte samenleving, oftewel met Sociologie.

Heb je nog overige opmerkingen/toevoegingen?

Rotterdam is de ideale stad om Sociologie te studeren, vooral als je geinteresseerd bent in het Grootstedelijk leefklimaat (het leven in de stad) en in het Management, Organisatie en Arbeid in bedrijven. Ten eerste is Rotterdam een stad waar alle processen die besproken worden in de werkgroep zich ook afspelen (je gaat de campus af en je ziet alles wat je net besproken hebt). Daarnaast zitten in Rotterdam en omgeving veel (internationale) bedrijven, en ook daar zie je alles terug wat je bij deze studie krijgt en komt je kennis dus ook zeker van pas.

Ben je geïnteresseerd in de samenleving, actuele onderwerpen (in de samenleving en hoe die zich daar afspelen; wat je op het nieuws hoort hoe je dat Sociologisch kunt plaatsen) en wil je je hier in verdiepen? Dan is Sociologie zeker wat voor jou. En als je onderwijs wilt krijgen op een leuke, activerende manier en niet alleen maar theoretisch (Probleem Gestuurd Onderwijs) dan is de EUR ook de goede universiteit om dit te gaan studeren.

- Verberg volledige review

Daisy Studierichting | | ...

Door het PGO onthoudt je de opgedane kennis gemakkelijker en het is daarnaast ook leuker en motiverender om op deze manier onderwijs te krijgen

+ Toon volledige review

Daisy Studierichting | | ...

Review van Marie over Sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam

(Verwacht) Jaar van afstuderen

2014

Waar gaat je opleiding over?

In mijn bachelor opleiding leer ik op een vrij theoretische manier naar de maatschappij (en verschijnselen in de maatschappij) kijken. Hierbij ontwikkel ik een kritische blik en leer ik op een efficiënte manier informatie tot mij nemen.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Zeker, ondanks dat je nooit helemaal kunt weten wat een opleiding inhoudt had ik mij goed georiënteerd en komt het goed overeen met de voorlichting. Ik wist echter niet dat wij probleem gestuurd onderwijs zouden hebben, dit was wel een verrassing.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De locatie van je universiteit?

De faciliteiten van je universiteit?

De organisatie van je universiteit?

Goede ICT voorzieningen en er wordt goed nagedacht over de huidige bachelor vakken.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De sfeer bij je opleiding?

De colleges van je opleiding?

De docenten van je opleiding?

De ondersteunende organen van je opleiding?

Het niveau van je opleiding?

De praktijkgerichtheid van je opleiding?

Helaas zit er geen stage in mijn opleiding, iets dat de koppeling met de beroepspraktijk moeilijker maakt.

Wil je zekerheid over de juiste studiekeuze?

Laat onze coaches je helpen!

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

analytisch, beheersing Engelse taal, gemotiveerd, zelfstandig.

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Je werkt weinig in groepjes, dus je moet zelf goed naar bronnen kunnen kijken. Daarnaast is de opleiding een stuk leuker als je ook gemotiveerd bent om naast je studie andere dingen met sociologie te doen (lezingen, workshops).

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van Sociologie en/of de Erasmus Universiteit Rotterdam?

De studievereniging is bij ons ontzettend leuk en het probleemgestuurd onderwijs is echt een verrijking.

- Verberg volledige review

Marie Gehele opleiding | | ...

Je werkt weinig in groepjes, dus je moet zelf goed naar bronnen kunnen kijken

+ Toon volledige review

Marie Gehele opleiding | | ...

Review van Esmee over Sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam

(Verwacht) Jaar van afstuderen

2012

Waar gaat je opleiding over?

De opleiding sociologie richt zich op verschillende maatschappelijke vraagstukken. Daarbij wordt veel aandacht besteed aan theoretische kennis. Ook wordt er goed gelet op de methodologische aspecten.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Ja, je kunt aan de hand van theorieen een kader vormen voor actuele vraagstukken.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De locatie van je universiteit?

De faciliteiten van je universiteit?

De organisatie van je universiteit?

De voorzieningen zijn niet heel goed. Er zijn een aantal 'kantines' maar de keuze is daar best beperkt en vrij duur. Op dit moment is de universiteit wel bezig hierin veel te verbeteren. Dus dit wordt vanaf 2013 als het goed is een stuk beter.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De sfeer bij je opleiding?

De colleges van je opleiding?

De docenten van je opleiding?

De ondersteunende organen van je opleiding?

Het niveau van je opleiding?

De praktijkgerichtheid van je opleiding?

De opleiding sociologie is niet extreem moeilijk. Echter, de opleiding vergt tijd en ook interesse. Wanneer men weinig tot niet maatschappelijk geintresseerd is, wordt deze opleiding lastig. Verder is het goed om een brede algemene kennis te hebben.

Wil je zekerheid over de juiste studiekeuze?

Laat onze coaches je helpen!

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

analytisch, gemotiveerd, zelfstandig.

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Zonder deze kenmerken wordt het lastig deze opleiding te voltooien. Doordat er weinig contacturen zijn vergt de opleiding veel discipline en zelfstandigheid.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van Sociologie en/of de Erasmus Universiteit Rotterdam?

Positief: de opleiding richt zich op meerdere aspecten binnen de sociologie en is zowel kwantitatief als kwalitatief georienteerd in tegenstelling tot andere sociologie opleidingen.
Negatief: x

- Verberg volledige review

Esmee Gehele opleiding | | ...

De opleiding sociologie is niet extreem moeilijk

+ Toon volledige review

Esmee Gehele opleiding | | ...

Wil je zekerheid over de juiste studiekeuze?

Laat onze coaches je helpen!

Erasmus Universiteit Rotterdam

Bekijk het overzicht van alle opleidingen van de Erasmus Universiteit Rotterdam in Rotterdam en lees de reviews van studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Erasmus Universiteit Rotterdam

Sociologie op de website van Erasmus Universiteit Rotterdam

Vergelijkbare opleidingen