Reviews over de opleiding Pedagogiek bij Fontys Hogeschool in Tilburg

Wil jij Pedagogiek studeren in Tilburg? Onderstaand vind je reviews over de opleiding Pedagogiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. Ook staan er gemiddelde ratings van studenten over de opleiding Pedagogiek en de Fontys Hogeschool in het algemeen.

Reviews over Pedagogiek aan de Fontys Hogeschool

Uitvalpercentage van studenten Pedagogiek aan de Fontys Hogeschool

Percentage dat binnen 1 jaar stopt met deze opleiding

40.4%

Landelijk gemiddelde

25%

Bron: Vereniging Hogescholen 2014

Studenten over Pedagogiek

De reviews zijn geschreven door studenten die de opleiding Pedagogiek studeren of hebben gestudeerd. Kijk wat zij van deze bacheloropleiding vinden zodat je deze informatie kunt gebruiken bij je studiekeuze.

Studeer je zelf de opleiding Pedagogiek aan de Fontys Hogeschool? Review dan deze opleiding!

Reviews ouder dan 2 jaar

Hieronder vind je reviews over de opleiding Pedagogiek die ouder zijn dan 2 jaar, maar nog steeds relevante informatie kunnen bevatten. Houd er rekening mee dat er aanpassingen aan de studie of bij de hogeschool of universiteit doorgevoerd kunnen zijn. Hierdoor kunnen deze oudere reviews mogelijk informatie bevatten die niet meer van toepassing is.

Review van Anonieme reviewer over Pedagogiek aan de Fontys Hogeschool Tilburg

(Verwacht) Jaar van afstuderen

2018

Waar gaat je opleiding over?

Mijn opleiding gaat over het ondersteunen bij de opvoeding en het kunnen beantwoorden van opvoedingsvragen.
De docenten geven goed les. De informatie die je krijgt is erg interessant en zinvol. Ook is de informatie die je krijgt de rode draad van de periode waarin je je bevindt. De opdrachten die je moet maken sluiten goed aan bij de lessen die worden gegeven.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

In principe wel. De lessen vind ik erg goed, tevens als de opdrachten die worden gegeven. Beide zijn erg zinvol en bruikbaar in de praktijk.
Qua eigen verantwoordelijkheid valt het wel mee. Ik vind dat je in bepaalde dingen veel wordt gestuurd, terwijl ik op het hbo had verwacht dat er meer verantwoordelijk bent. Zo hadden we laatst een opdracht wat geheel aan ons werd overgelaten en wat later toch weer gestuurd werd door docenten.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De locatie van je hogeschool?

De faciliteiten van je hogeschool?

De organisatie van je hogeschool?

De campus ligt in Tilburg-noord. Dit betekend dat het niet dichtbij het station is. Studenten die reizen nemen ook vaak de bus of zetten een fiets op het station. Lopen is namelijk geen optie.
Het is een campus dat bestaat uit vier gebouwen. In ieder gebouw zijn een aantal opleidingen gevestigd. Dit betekend dat je lessen steeds in het zelfde gebouw zijn. Erg handig, het scheelt namelijk zoekwerk.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De sfeer bij je opleiding?

De colleges van je opleiding?

De docenten van je opleiding?

De ondersteunende organen van je opleiding?

Het niveau van je opleiding?

De praktijkgerichtheid van je opleiding?

De docenten van mijn opleiding zijn erg verschillend. Dat is in principe helemaal niet erg, maar wel als dit voor belemmering zorgt.
Zo was er een docent die het voor zichzelf niet op een rijtje had wat ze nu precies wilde van ons. Zo zei ze het een maar moest je uiteindelijk het ander doen. Dit zorgde bij veel studenten voor onduidelijkheid en ergernis.
Ook is er een docent die onvoldoende scoorde betreft begeleiding.
Bij de opstart van de eerste les waren er onduidelijkheden. Ik ging opzoek naar haar en trof haar aan in een gesprek met een student die niet bij ons in de klas zat. Ik vroeg aan de docent of ze duidelijkheid wilde scheppen aan de klas betreft de opdracht. De docent richtte zich naar haar student en die mocht beslissen. Vervolgens ging ik aan de klas mededelen dat de docent in een gesprek zat met een student die niet bij ons in de klas zat en ons niet kon helpen. Terwijl ze ons les aan het geven was en voor ons beschikbaar moest zijn. Helaas zag deze docent dat anders de gehele periode. Zo nam ze ineens rookpauzes wat ervoor zorgde dat wij als klas haar niet konden vinden als we haar nodig hadden.
Maar je hebt ook docenten die zich 100% inzetten voor de studenten. Bij deze docenten kun je in principe altijd terecht. Indien dit niet het geval is kun je ze mailen en je krijgt zo snel mogelijk een mail terug. Ook als je een (begeleiding)gesprek wilt, dan willen ze die zo snel mogelijk voor je in plannen. Deze docenten blijven ook in het lokaal zitten of lopen rond voor vragen zodat je de opdracht zo goed mogelijk kan maken.

Wil je zekerheid over de juiste studiekeuze?

Laat onze coaches je helpen!

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

creatief, kunnen presenteren, gemotiveerd, nauwkeurig, samenwerken, zelfstandig.

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Je moet veel samenwerken op de opleiding. Elke periode moet je een opdracht maken met een groepje. Tevens in de trainingen moet je samenwerken met klasgenoten.
Door de verschillende begeleidingen van docenten moet je stressbestendig zijn. Het zorgt namelijk voor veel onduidelijkheid en stress. Tevens kunnen de opdrachten of leerstof voor stress zorgen.
Voor de opdrachten is creativiteit erg handig. Vaak moet je namelijk dingen ontwerpen en daarbij is creativiteit erg handig.
Presenteren moet je, als ik het goed heb, elke periode doen. Je moet jezelf presenteren en je opdracht(en) presenteren.
Je moet ook nauwkeurig zijn. Vooral als je een opdracht maakt. Kijk nauwkeurig naar de criteria en hou je eraan.
Je moet ook opdrachten zelfstandig uitvoeren. Natuurlijk kun je wel hulp van je klasgenoten en docenten vragen.
Voor de hele opleiding moet je gemotiveerd zijn. Je moet het leuk vinden, interessant, het moet je raken, want anders kom je niet ver. Het is namelijk best veel iedere periode en zonder motivatie lijkt het mij moeilijk te redden.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van Pedagogiek en/of de Fontys Hogeschool Tilburg?

Veel dingen zijn positief over de opleiding. Het niveau is goed, sfeer is prima, organisatie is goed, locatie is goed, hoorcollege's zijn goed, opdrachten zijn goed, begeleiding is ook goed en de werkcolleges zijn goed.

De begeleiding van bepaalde docenten vind ik erg slecht, dit heeft gelijk effect op de kwaliteit van het integraal werkcollege. Wat bij mij wordt gezien als negatief punt.

- Verberg volledige review

Anonieme reviewer Gehele opleiding | | MBO

De lessen vind ik erg goed, tevens als de opdrachten die worden gegeven. Beide zijn erg zinvol en bruikbaar in de praktijk. Qua eigen verantwoordelijkheid valt het wel mee...

+ Toon volledige review

Anonieme reviewer Gehele opleiding | | MBO

Review van Sharon over Pedagogiek aan de Fontys Hogeschool Tilburg

(Verwacht) Jaar van afstuderen

2013

Waar gaat je opleiding over?

De opleiding die ik gevolgd heb (Pedagogiek) gaat voornamelijk over het opvoeden van kinderen. Een pedagoog ondersteunt een kind vanaf de geboorte tot aan de fase waarin het kind volwassen wordt. Er kan gedacht worden aan opvoedingsondersteuning, maar ook aan ondersteuning in gedragsproblematieken. Een pedagoog is breed opgeleid.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

De opleiding komt overeen met mijn verwachtingen. Er is een duidelijke balans tussen de praktijk en theorie. Ieder jaar krijgt de student de mogelijkheid om stage te lopen. Daarnaast worden er diverse lessen gegeven met betrekking tot de pedagogie. De opleiding is erg interessant. Daarnaast wordt er ook een goede begeleiding vanuit Fontys geboden.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De locatie van je hogeschool?

De faciliteiten van je hogeschool?

De organisatie van je hogeschool?

De locatie van de hogeschool ligt in Tilburg Zuid. De student zal vanaf Tilburg station nog even moeten reizen ( ongeveer 15 minuten ) om bij de hogeschool aan te komen. Daarnaast zijn er erg veel studenten van Fontys en ROC, waardoor het in de bus vaak druk is. Er zijn wel genoeg parkeerplekken. Er zijn voldoende faciliteiten op de hogeschool. Er is een grote mediatheek waar iedereen terecht kan. Het is wel handig om je eigen laptop mee te nemen, omdat er weinig computers aanwezig zijn. De gebouwen zien er vernieuwd en netjes uit. Ik heb me altijd thuis gevoeld op Hogeschool Fontys Pedagogiek te Tilburg. De open dagen, workshops, lessen, bijeenkomsten met docenten worden goed georganiseerd vanuit Fontys. Het is prettig dat je een studiebegeleider krijgt die je het gehele jaar volgt. Daarnaast kan je met vragen altijd bij een studieadviseur of leidinggevende terecht. Ik heb vier leerzame jaren gehad op Fontys Hogeschool Pedagogiek en heb een goede keuze gemaakt. Ik kan nu zeggen dat ik een bekwaam HBO-pedagoog geworden ben.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De sfeer bij je opleiding?

De colleges van je opleiding?

De docenten van je opleiding?

De ondersteunende organen van je opleiding?

Het niveau van je opleiding?

De praktijkgerichtheid van je opleiding?

In de eerste twee jaar van de opleiding worden er veel colleges gegeven over vakken zoals psychologie, sociologie, onderwijskunde, pedagogiek, orthopedagogiek etc. Je hebt vanuit deze basiskennis de mogelijkheid om een richting te kiezen tijdens de minor en de afstudeerstage. Het is prettig dat je de keuze krijgt om in het derde jaar bijvoorbeeld naar het buitenland te gaan. Ik heb van deze mogelijkheid meteen gebruik gemaakt, je wordt hier vanuit Fontys ook goed in ondersteund. Het niveau van de opleiding is gemiddeld. Ik moet er wel bij zeggen dat je de lessen wel echt moet volgen om het tentamen daadwerkelijk te kunnen halen. Er komt veel op je af en je moet wel echt in de boeken lezen en dit doornemen om voldoende kennis over een vak te krijgen. Iedere docent heeft een andere aanpak, de een ligt je meer dan dan ander en hier moet je tijdens je opleiding ook mee om leren gaan. Ieder jaar krijg je namelijk een andere studiebegeleider die een andere aanpak heeft.

Wil je zekerheid over de juiste studiekeuze?

Laat onze coaches je helpen!

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

analytisch, gedisciplineerd, gemotiveerd, samenwerken.

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Het is belangrijk dat je weet waar je aan begint, voordat je met de opleiding start. In het eerste jaar zijn er namelijk veel studenten uitgevallen, omdat ze toch andere verwachtingen van de opleiding hadden. Lees je in en bekijk of jij jezelf herkent in profielen als hbo-pedagoog. Daarnaast is het als pedagoog belangrijk om samen te werken. In de toekomst zul je nog vaker overleggen met collega's moeten plegen, plannen op moeten stellen, beleid gaan ontwerpen etc. Hiervoor is het belangrijk om met elkaar af te stemmen op activiteiten. Hierin wordt je tijdens de opleiding ook in ondersteund. Discipline is nodig om ieder examen tijdens de opleiding te behalen. Er zijn drie examenpunten gedurende de opleiding. Om deze examens te halen is het belangrijk dat er portfolio materiaal verzameld wordt. Om aan het portfolio te werken is veel discipline nodig. Om de opleiding voldoende af te kunnen ronden is een analytisch vermogen belangrijk. Tijdens de opleiding zul je vaak stage moeten lopen en daarnaast de kennis toe moeten passen die je geleerd hebt. Om een juiste schakeling hiertussen te maken is herhalen, herhalen, herhalen het ' key word ' .

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van Pedagogiek en/of de Fontys Hogeschool Tilburg?

De negatieve punten van de opleiding zijn dat je in de eerste jaren veel basisvakken krijgt die in het begin niets met pedagogiek te maken lijken te hebben ( zoals sociologie, filosofie etc. ) Niet iedereen wil verder in deze richting. De vakken zijn wel verplicht. Daarnaast zijn er in het laatste jaar van de studie weinig lesuren, waardoor je alleen maar stagetijd en vrije tijd moet benutten om aan opdrachten te werken. Voor sommige studenten kan het prettig zijn om toch met een docent rond de tafel te gaan zitten om een plan van aanpak te maken. Dit wordt haast niet aangeboden.

De positieve punten van de opleiding zijn dat je veel lesuren krijgt in de eerste jaren van de opleiding. Je wordt breed opgeleid en krijgt van ieder vak de basiskennis mee. Daarnaast is het ook prettig dat je vanaf het begin van het eerste jaar meteen stage kan lopen. Je doet praktijkervaring op, waar je erg veel van leert.

- Verberg volledige review

Sharon (21) uit Tilburg Gehele opleiding | | ...

De positieve punten van de opleiding zijn dat je veel lesuren krijgt in de eerste jaren van de opleiding. Je wordt breed opgeleid en krijgt van ieder vak de basiskennis mee...

+ Toon volledige review

Sharon (21) uit Tilburg Gehele opleiding | | ...

Review van Maxime Schouten over Pedagogiek aan de Fontys Hogeschool Tilburg

(Verwacht) Jaar van afstuderen

2017

Waar gaat je opleiding over?

Focus ligt vooral op het stukje opvoeding. Wat zijn verschillende manieren om kinderen op te voeden en hoe te reageren in verschillende situaties.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Ja, Pedagogiek wordt ook wel opvoedkunde genoemd. Ik had dus wel verwacht dat hier de focus op zou liggen

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De locatie van je hogeschool?

De faciliteiten van je hogeschool?

De organisatie van je hogeschool?

Locatie is redelijk ver van het centrum. Voor studenten die niet in Tilburg wonen is dit niet handig te bereiken met het openbaarvervoer. De bussen zitten namelijk vaak erg vol.
Docenten van mijn opleiding doen wel hun best, maar de organisatie ben ik niet helemaal tevreden over. Zo wisselt mijn rooster erg vaak waardoor ik niet andere dingen kan plannen

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De sfeer bij je opleiding?

De colleges van je opleiding?

De docenten van je opleiding?

De ondersteunende organen van je opleiding?

Het niveau van je opleiding?

De praktijkgerichtheid van je opleiding?

Sfeer is leuk. Sociale opleiding dus sociale studenten en docenten.
Colleges zijn inhoudelijk erg goed. Toepassen en theorie worden goed gecombineerd. Docenten zijn vriendelijk en sociaal, zetten zich echt in voor studenten. Niveau ligt hoog, ik vind het een redelijk moeilijke opleiding, er wordt verwacht dat we een hoop kennis hebben. Stage komt terug in elk studiejaar, hier leer je in mijn ogen het meeste van, erg nuttig.

Wil je zekerheid over de juiste studiekeuze?

Laat onze coaches je helpen!

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

gedisciplineerd, kunnen presenteren, gemotiveerd, nauwkeurig, samenwerken, zelfstandig.

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Gemotiveerd heb je nodig bij elke opleiding.
Veel zelfstudie dus discipline is belangrijk.
Presentaties moeten regelmatig gegeven worden.
Onnodige fouten worden moeilijk geaccepteerd. Je werkt immers met kinderen, gevoelig onderwerp voor veel ouders en andere opvoeders.
Zelfstandig heeft weer te maken met dat je veel zelfstudie moet doen, vooral in de laatste 3 jaar.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van Pedagogiek en/of de Fontys Hogeschool Tilburg?

Positief: leuke sfeer, maakt het leuk om naar school te gaan. Koppeling naar toepassen is heel duidelijk.

Negatief: Organisatie kan beter.

- Verberg volledige review

Maxime Schouten (19) uit Tilburg Gehele opleiding | | HAVO - Economie & Maatschappij

Stel Maxime een vraag!

Sfeer is leuk. Sociale opleiding dus sociale studenten en docenten.
Colleges zijn inhoudelijk erg goed. Toepassen en theorie worden goed gecombineerd...

+ Toon volledige review

Maxime Schouten (19) uit Tilburg Gehele opleiding | | HAVO - Economie & Maatschappij

Stel Maxime een vraag!

Review van Robin over Pedagogiek aan de Fontys Hogeschool Tilburg

(Verwacht) Jaar van afstuderen

2015

Waar gaat je opleiding over?

Bij de studie Pedagogiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg leer je op een (zelf) reflecterende, competentie gerichte manier. Er is veel ruimte voor praktijk ervaring vanwege de stages die je loopt. Daardoor is er meer aansluiting met het latere beroepsveld en leer je veel over je kwaliteiten en valkuilen. Je leert omgaan met jezelf, kinderen/jongeren, ouders en natuurlijk collega's. Daarnaast leer je veel over gespreksvoering en spel door middel van trainingen. Je hebt vakken zoals psychologie, pedagogiek, orthopedagogiek, onderwijskunde, filosofie, management en opvoedingsondersteuning. Daarnaast leer je een duidelijke en concrete koppeling te maken tussen je kennis, vaardigheden en houding en dit slaat weer terug op de praktijkervaring die je opdoet tijdens je stages.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

De opleiding is breder dan ik had gedacht, in het beroepsveld kun je ontzettend veel kanten op met Pedagogiek. Daarnaast leer je veel meer over jezelf dan ik had gedacht, en dat is juist van belang omdat je als aankomend pedagoog je eigen product bent.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De locatie van je hogeschool?

De faciliteiten van je hogeschool?

De organisatie van je hogeschool?

De locatie is laatst gerenoveerd/verbouwd waardoor alles nu veel transparanter en overzichtelijker is. Er zijn meer werkplekken voor studenten en docenten gekomen waardoor het contact tussen studenten en docenten makkelijker verloopt. Ook zijn er erg veel faciliteiten bijgekomen zoals stopcontacten, wat natuurlijk prettig is als je met je laptop zit te werken.
De organisatie zou beter kunnen, roostertechnisch is het niet altijd even prettig geregeld.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De sfeer bij je opleiding?

De colleges van je opleiding?

De docenten van je opleiding?

De ondersteunende organen van je opleiding?

Het niveau van je opleiding?

De praktijkgerichtheid van je opleiding?

Zoals ik al beschreef is de praktijkgerichtheid erg goed door de vele mogelijkheden om stage te lopen. Daarnaast is de sfeer goed omdat de docenten erg betrokken zijn bij de studenten. Ook de docenten en de colleges sluiten altijd goed aan bij de voorkennis en zijn duidelijk, overzichtelijk en leerzaam.

Wil je zekerheid over de juiste studiekeuze?

Laat onze coaches je helpen!

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

Sociaal vaardig
Reflectief denkvermogen
Open houding
Affiniteit met kinderen/jongeren. creatief, gedisciplineerd, gemotiveerd, ondernemend, nauwkeurig, samenwerken, zelfstandig,

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Omdat het beroep pedagoog erg sociaal is ingesteld komen er veel kwaliteiten bij kijken. Naast sociale vaardigheden, een open houding, creativiteit, nauwkeurigheid, samen werken en zelfstandigheid is het belangrijk dat je gemotiveerd bent om aan jezelf te werken en door te zetten als je jezelf tegenkomt. Ook een reflectief denkvermogen is belangrijk omdat je zo van jezelf en van anderen blijft leren. Daarnaast is discipline belangrijk omdat dit ervoor zorgt dat je daadwerkelijk doorzet en je hoofd durft uit te steken als het belangrijk wordt om voor je cliënt op te komen bijvoorbeeld.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van Pedagogiek en/of de Fontys Hogeschool Tilburg?

Positieve punten
- betrokken leraren
- veel werkruimte
- goede faciliteiten; internet/stopcontact/boeken/kantine
- goede colleges
- veel koppeling tussen theorie en praktijk

Negatieve punten:
- vaak roostertechnisch niet handig
- tentamens (zoals VGT) toetsen niet altijd de juiste kwaliteiten (meer kennis dan vaardigheden en houding)

- Verberg volledige review

Robin uit Tilburg Gehele opleiding | | VWO - Economie & Maatschappij

Stel Robin een vraag!

Daarnaast is de sfeer goed omdat de docenten erg betrokken zijn bij de studenten. Ook de docenten en de colleges sluiten altijd goed aan bij de voorkennis en zijn duidelijk, overzichtelijk en leerzaam...

+ Toon volledige review

Robin uit Tilburg Gehele opleiding | | VWO - Economie & Maatschappij

Stel Robin een vraag!

Review van Kirsten de Kloe over Pedagogiek aan de Fontys Hogeschool Tilburg

(Verwacht) Jaar van afstuderen

2016

Waar gaat je opleiding over?

Ik doe een verkort traject omdat ik VWO als vooropleiding heb gehad. Hierdoor is de studie zwaarder als de reguliere studie. We werken ook niet met hoorcolleges maar met een eigen systeem waarin we leerarragementen maken, feedback geven en een tweede versie maken.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Ja het komt zeker overeen. Het is erg zwaar en je moet veel zelfstandig doen. Voor mij maakt het dit juist een uitdaging.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De locatie van je hogeschool?

De faciliteiten van je hogeschool?

De organisatie van je hogeschool?

Mijn school zit op Stappengoor en ik kom altijd met de auto. Er is een parkeerplaats aanwezig waar je gratis kunt parkeren.
Er is een restaurant, kantine, mediatheek en een aantal studieruimtes beschikbaar voor alle studenten.
Wij werken met een ander systeem als het reguliere traject en hierbij is goed te vinden waar we wanneer moeten zijn.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De sfeer bij je opleiding?

De colleges van je opleiding?

De docenten van je opleiding?

De ondersteunende organen van je opleiding?

Het niveau van je opleiding?

De praktijkgerichtheid van je opleiding?

De sfeer is goed, we hebben 19 meiden in de groep en het is onderling erg gezellig.
De colleges worden ingevuld met onze eigen leervragen. Dit betekent ook dat er geen college is, of een college met weinig inhoud, als er geen leervragen zijn.

Wil je zekerheid over de juiste studiekeuze?

Laat onze coaches je helpen!

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

gedisciplineerd, kunnen presenteren, gemotiveerd, nauwkeurig, zelfstandig.

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Omdat het een verkort traject is moet je veel doen in een korte tijd en werk je over het algemeen zelfstandig aan je opdrachten.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van Pedagogiek en/of de Fontys Hogeschool Tilburg?

Positief -> Mooie school, goede docenten en goede begeleiding
Negatief -> Het verkorte traject is pas een paar jaar bezig waardoor sommige dingen nog onduidelijk zijn.

- Verberg volledige review

Kirsten de Kloe (19) uit Drunen Gehele opleiding | | ...

Het is erg zwaar en je moet veel zelfstandig doen. Voor mij maakt het dit juist een uitdaging...

+ Toon volledige review

Kirsten de Kloe (19) uit Drunen Gehele opleiding | | ...

Review van Vera Annen over Pedagogiek aan de Fontys Hogeschool Tilburg

(Verwacht) Jaar van afstuderen

2015

Waar gaat je opleiding over?

Je leert veel over de ontwikkeling van kinderen en de rol van opvoeders hierbij. Je krijgt zicht in verschillende manieren van opvoeden en krijgt inzicht in problematiek. Denk aan een kind met ADHD, hoe moeten opvoeders hiermee omgaan? Of leraren. Of hoe herken je eigenlijk een kind met ADHD? Dat leer je allemaal op deze opleiding.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Ja, het gaat echt over kinderen en over opvoeders.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De locatie van je hogeschool?

De faciliteiten van je hogeschool?

De organisatie van je hogeschool?

Op de hogeschool is een kantine te vinden en een "café" waar je ook lekker kan eten en een drankje kan doen.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De sfeer bij je opleiding?

De colleges van je opleiding?

De docenten van je opleiding?

De ondersteunende organen van je opleiding?

Het niveau van je opleiding?

De praktijkgerichtheid van je opleiding?

Je krijgt te maken met redelijk pittige stof, maar het wordt allemaal goed uitgelegd. Je krijgt algemene hoorcolleges met alle klassen, maar je krijgt ook nog werkcolleges die ingaan op de hoorcolleges. Deze zijn met je klas zelf en hier moet je ook opdrachten maken. Je bent veel bezig met projecten en je hebt ook een stage. Het is erg praktijkgericht.

Wil je zekerheid over de juiste studiekeuze?

Laat onze coaches je helpen!

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

gedisciplineerd, gemotiveerd, samenwerken, zelfstandig.

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Het is best een pittige opleiding, dus het is belangrijk dat je discipline en motivatie hebt. Als dit aanwezig dan is het ook makkelijk om goed aan de slag te gaan. Het is belangrijk dat je goed samen kan werken, want je werkt in groepjes. Maar je werkt ook zelfstandig! Dit is vooral gericht op je ontwikkeling en je ontwikkeling in de beroepscompetenties. Dit moet je zelf goed kunnen verantwoorden.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van Pedagogiek en/of de Fontys Hogeschool Tilburg?

Het is erg positief dat ze je echt klaarstomen om een goede pedagoog te worden. Je wordt hierin begeleidt en goed getoetst. Je doet alles in samenwerking, maar ook zelfstandig.
Negatief is dat het soms redelijk pittig is.

- Verberg volledige review

Vera Annen Gehele opleiding | | ...

Het is erg positief dat ze je echt klaarstomen om een goede pedagoog te worden

+ Toon volledige review

Vera Annen Gehele opleiding | | ...

Review van Anonieme reviewer over Pedagogiek aan de Fontys Hogeschool Tilburg

(Verwacht) Jaar van afstuderen

2012

Waar gaat je opleiding over?

Veel theoretische kennis over onder andere ontwikkelingspsychologie in de leeftijd van 0-23 jaar, ook pedagogiek, filosofie worden uitgebreid behandeld. Ik heb de deeltijdopleiding gevolgd en heb pas het laatste jaar theoretische kennis en vaardigheden op een goede manier in de praktijk geïntegreerd. Ik zou dit graag eerder gezien hebben, ook mbt reflecteren en intervisie is de deeltijd erg beperkt geweest. Men gaat ervan uit dat deeltijders dit allemaal wel kunnen maar dat is vaak niet het geval.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Qua theoretische kennis wel, laatste jaar erg veel en druk.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De locatie van je hogeschool?

De faciliteiten van je hogeschool?

De organisatie van je hogeschool?

Vooral laatste jaar gemerkt dat er qua organisatie dingen beter kunnen. Bv uitleg mediatheek pas in het laatste jaar terwijl ik bijna klaar ben. Dit had bv beter in het eerste jaar gekund.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De sfeer bij je opleiding?

De colleges van je opleiding?

De docenten van je opleiding?

De ondersteunende organen van je opleiding?

Het niveau van je opleiding?

De praktijkgerichtheid van je opleiding?

Veel theoretische kennis. Aangezien de opleiding breed is, is het moeilijk om bepaalde stageplaatsen aan competentieverwerving te doen.

Wil je zekerheid over de juiste studiekeuze?

Laat onze coaches je helpen!

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

analytisch, gedisciplineerd, gemotiveerd, samenwerken, zelfstandig.

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Samenwerken belangrijk, gemotiveerd omdat het pittig is.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van Pedagogiek en/of de Fontys Hogeschool Tilburg?

Positief: hoog niveau

Negatief: bij deeltijd wordt teveel uitgegaan van eigen kunnen terwijl deze groep hetzelfde behoort te krijgen als voltijd.

- Verberg volledige review

Anonieme reviewer Gehele opleiding | | ...

bij deeltijd wordt teveel uitgegaan van eigen kunnen terwijl deze groep hetzelfde behoort te krijgen als voltijd

+ Toon volledige review

Anonieme reviewer Gehele opleiding | | ...

Review van Anonieme reviewer over Pedagogiek aan de Fontys Hogeschool Tilburg

(Verwacht) Jaar van afstuderen

2015

Waar gaat je opleiding over?

Pedagogiek is een opleiding die alles te maken heeft met de opvoeding van kinderen. Dit kunnen baby's, peuters, kleuters en pubers zijn, maar ook adolescenten. Je helpt ouders/opvoeders bij het oplossen van opvoedvragen.
Tijdens de opleiding krijg je heel veel theorie over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen. Het is soms even aanpoten om alle theorie in je hoofd te stampen, maar door de goede hoor- en werkcolleges blijft het grootste deel gelukkig al hangen.
Naast de hoor- en werkcolleges heb je ook trainingen, waardoor je vaardigheden leert die voor een pedagoog belangrijk zijn. Dit zijn onder anderen: observeren, rapporteren, presenteren en speltraning.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

In het begin wist ik niet zo goed waar ik als pedagoog terecht zou komen in het beroepenveld. Gedurende het schooljaar ben ik daar wel achter gekomen en ik ben verbaasd over de vele mogelijkheden. Dit is meer dan ik had verwacht.
Van de inhoud van de opleiding had ik al wel een beeld, omdat ik voordat ik aan de opleiding begon een meeloopdag heb gedaan. Hierdoor heb ik vooraf al veel informatie gekregen over de opleiding, waardoor ik niet voor grote verrassingen kwam te staan.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De locatie van je hogeschool?

De faciliteiten van je hogeschool?

De organisatie van je hogeschool?

1. De school is makkelijk te bereiken vanaf het station. Er rijden 's morgens 3 verschillende bussen naar de school toe, dus je kunt ongeveer ieder kwartier de bus nemen. Je bent dan ongeveer een kwartiertje onderweg. Dit is even lang als met de fiets vanaf het station.

2. Op het Fontys heb je een eigen mediatheek, waar je heel veel informatie kunt vinden over de lesstof van alle opleidingen. Daarnaast zijn er in de mediatheek studieruimtes en -lokalen. Die lokalen kun je afhuren, zodat je een kamertje voor jezelf hebt. In ieder gang heb je daarnaast ook nog heel veel studieruimtes. Jammer genoeg hebben ze daar afgelopen jaar de computers weggehaald, waardoor je nog maar een beperkt aantal computers in de gangen hebt staan.

3. De organisatie van de school is gewoon goed. Er wordt veel gecommuniceerd via de portal. Het is dus aan jezelf of je die berichten ook meekrijgt. Bij eventuele vragen kun je altijd bij je docenten terecht of kun je dingen navragen bij de administratie. Hierbij moet je wel letten op de openingstijden.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De sfeer bij je opleiding?

De colleges van je opleiding?

De docenten van je opleiding?

De ondersteunende organen van je opleiding?

Het niveau van je opleiding?

De praktijkgerichtheid van je opleiding?

1. De sfeer is op dit moment heel goed. Dit ligt natuurlijk wel aan de mensen die op dat moment aanwezig zijn. Het contact tussen de docenten en de studenten is heel goed en iedereen kent elkaar bij naam. Je mag de docenten dan ook aanspreken bij de voornaam.

2. De inhoud van de colleges zijn vaak heel nuttig. Het meerendeel wat je in de colleges krijgt is een uitleg op de theorie die in het boek staat. Het ligt aan de docent hoe goed de colleges verzorgd worden, maar over het algemeen is dit zeer goed.

3. Alle docenten op de opleiding zijn gediplomeerde professionals. Zij hebben voldoende kennis en dit kunnen zij ook overdragen. Daarnaast zijn ze heel behulpzaam en kun je een gezellig praatje met ze maken.

4. Tot nu toe heb ik nog geen contact gehad met de ondersteunende organen. Een aantal medestudenten van mij wel en ik heb eigenlijk geen negatieve punten gehoord.

5. FHP Tilburg staat heel hoog aangeschreven en de kwaliteit van de opleiding is dan ook zeer hoog. Als je nog hoger wilt, zou je naar het Fontys in Eindhoven moeten gaan, zij staan namelijk eerste in de top 5.

6. Tijdens de colleges maken de docenten gebruik van gastsprekers. Het varieert qua spreker of deze lessen dan ook interessant zijn, maar het is altijd leuk om de praktijkverhalen te horen. Daarnaast heb je vanaf het eerste jaar al gelijk stage. Deze moet je zelf zoeken en is voor 1 dag in de week.

Wil je zekerheid over de juiste studiekeuze?

Laat onze coaches je helpen!

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

creatief, gedisciplineerd, gemotiveerd, samenwerken, zelfstandig.

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Voor de opleiding Pedagogiek moet je ten eerste heel gemotiveerd zijn. Als je dat niet bent, zul je niet ver komen in de opleiding. Je motivatie hangt ook samen met je interesse, dus als je het echt heel leuk vindt, zal dit wel goed komen. De opleiding is best pittig, dus discipline en stressbestendigheid zijn ook wel een must.
Daarnaast is het opleiding veel gericht op samenwerken, want dat ga je later in de praktijk ook heel veel doen. Het creatieve deel kom je daarin ook tegen, omdat je met kinderen werkt, moet je kunnen zorgen voor variatie en daar moet je creatief in zijn.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van Pedagogiek en/of de Fontys Hogeschool Tilburg?

Positief: De opleiding is leuk, interessant en uitdagend en daar haal ik veel energie uit. De colleges zijn boeiend en de docenten zijn heel erg meelevend. De sfeer is en goed en als je van feesten houdt, kun je altijd terecht bij de studievereniging P@P.

Negatief: De manier van toetsen vind ik niet zo fijn. Je hebt per tentamenweek 2 toetsen en dat zijn de casustoets en de VGT. De casustoets zegt eigenlijk al wat het inhoud, je krijgt namelijk een casus waar je alle theorie van alle discilpines om moet zetten naar de praktijk. Je krijgt dus al je vakken in 1 toets, gelukkig staat er boven de vraag wel welk vak het is. Dan heb je de VGT, waar je 240 vragen met Ja, Nee of ? moet beantwoorden. Dit vind ik zelf de meest vervelende manier van toetsen. Bij een goed antwoord krijg je er namelijk een punt bij en bij een fout antwoord gaat er een punt af.

- Verberg volledige review

Anonieme reviewer Gehele opleiding | | ...

De colleges zijn boeiend en de docenten zijn heel erg meelevend

+ Toon volledige review

Anonieme reviewer Gehele opleiding | | ...

Review van Josephine Van de Veire over Pedagogiek aan de Fontys Hogeschool Tilburg

(Verwacht) Jaar van afstuderen

2015

Waar gaat je opleiding over?

Het gaat erom dat je later kinderen, jongeren en hun ouders kunt helpen bij de opvoeding. Zelf lesgeven is in principe geen onderdeel van de opleiding maar het draait om hulpvragen te beantwoorden.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

De opleiding kwam ongeveer overeen met mijn verwachtingen. Ik had wel verwacht wat meer begeleiding te krijgen over de theorie maar dit was maar minimaal. Er waren ook wat vakken die mij niet lagen, waarover ik van te voren ook niks van wist.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De locatie van je hogeschool?

De faciliteiten van je hogeschool?

De organisatie van je hogeschool?

Ik vond de organisatie te rommelig, ik kreeg het idee dat de school buitenom de capaciteiten van het bestuur was gegroeid. Uitval van lessen kreeg je vaak pas te horen als je al voor de deur stond, communicatie met leerkrachten verliep erg moeizaam.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De sfeer bij je opleiding?

De colleges van je opleiding?

De docenten van je opleiding?

De ondersteunende organen van je opleiding?

Het niveau van je opleiding?

De praktijkgerichtheid van je opleiding?

De praktijkgerichtheid van de opleiding viel me tegen, het engie echte praktijkgedeelte is de stage die je vanaf het begin loopt. Verder heb ik geen projecten met andere bedrijven meegemaakt en maar 1 gastspreker.

Wil je zekerheid over de juiste studiekeuze?

Laat onze coaches je helpen!

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

analytisch, beheersing Engelse taal, gedisciplineerd, kunnen presenteren, gemotiveerd, ondernemend, nauwkeurig, samenwerken, zelfstandig.

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Je moet veel samenwerken in je project groep, daarnaast moet je ook ontzettend veel aan zelfstudie doen. Het is veel stof om te lezen dus je moet erg gedisciplineerd zijn.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van Pedagogiek en/of de Fontys Hogeschool Tilburg?

Het positieve punt is de stage vanaf het begin van jaar. Het negatieve punt is de weinige begeleiding en de slechte communicatie tussen studenten en docenten.

- Verberg volledige review

Josephine Van de Veire Gehele opleiding | | ...

De praktijkgerichtheid van de opleiding viel me tegen

+ Toon volledige review

Josephine Van de Veire Gehele opleiding | | ...

Wil je zekerheid over de juiste studiekeuze?

Laat onze coaches je helpen!

Fontys Hogeschool

Bekijk het overzicht van alle opleidingen van de Fontys Hogeschool in Tilburg en lees de reviews van studenten van de Fontys Hogeschool.

Fontys Hogeschool

Vergelijkbare opleidingen