Reviews over de opleiding HBO Informatica bij Hogeschool Leiden

Wil jij HBO Informatica studeren in Leiden? Onderstaand vind je reviews over de opleiding HBO Informatica aan de Hogeschool Leiden in Leiden. Ook staan er gemiddelde ratings van studenten over de opleiding HBO Informatica en de Hogeschool Leiden in het algemeen.

Reviews over HBO Informatica aan de Hogeschool Leiden

Uitvalpercentage van studenten HBO Informatica aan de Hogeschool Leiden

Percentage dat binnen 1 jaar stopt met deze opleiding

46.9%

Landelijk gemiddelde

33%

Bron: Vereniging Hogescholen 2014

Studenten over HBO Informatica

De reviews zijn geschreven door studenten die de opleiding HBO Informatica studeren of hebben gestudeerd. Kijk wat zij van deze bacheloropleiding vinden zodat je deze informatie kunt gebruiken bij je studiekeuze.

Studeer je zelf de opleiding HBO Informatica aan de Hogeschool Leiden? Review dan deze opleiding!

Reviews ouder dan 2 jaar

Hieronder vind je reviews over de opleiding HBO Informatica die ouder zijn dan 2 jaar, maar nog steeds relevante informatie kunnen bevatten. Houd er rekening mee dat er aanpassingen aan de studie of bij de hogeschool of universiteit doorgevoerd kunnen zijn. Hierdoor kunnen deze oudere reviews mogelijk informatie bevatten die niet meer van toepassing is.

Review van Ruben Karels over HBO Informatica aan de Hogeschool Leiden

(Verwacht) Jaar van afstuderen

2013

De studierichting waar ik een review over wil geven is

Forensische ICT

Waar gaat deze studierichting over?

Forensische ICT (FICT) is het digitaal onderzoek doen naar illegale en/of criminele activiteiten. Deze studierichting is een richting binnen de opleiding Informatica, Hogeschool Leiden.

Laat ik het maar gelijk zeggen: Je gaat niet alleen maar toffe dingen doen! Mensen denken: 'Cool, hacken!' Het komt aan bod, zeker, maar waar de grootste nadruk op wordt gelegd is documenteren: stel ordelijk, duidelijk, overtuigend (zonder mening van jezelf), feitelijk en zakelijk een rapport op.

Binnen FICT komen verschillende technieken aan bod: netwerk, veiligstellen, E-Discovery, ethiek, netwerkpenetratie, internetonderzoek, scripting (Python), en dergelijke.

Er zijn leuke projecten opgezet binnen de opleiding. Het eerste project in het tweede jaar was het opzetten van verschillende virtuele servers. Groepen moesten deze beveiligen, waarna we elkaars server moesten hacken (en laten crashen, dat is leuker :) ) Ook is er een project waarbij internetonderzoek aan bod komt en je een pc en usb-stick moet veiligstellen en analyseren. Dit alles moet forensisch verantwoord (logboek, chain of evidence en chain of custody).

Komt deze studierichting overeen met de verwachtingen die je ervan had?

De richting FICT startte in 2009, ik ben de eerste lichting die deze lichting volgt. Dit bracht een hoop kinderziekten met zich mee. Ook is er slechts één leraar uit dit werkveld, dat brengt nog geen hoge kwaliteit met zich mee. Ik heb de basis geleerd, maar vooral tijdens stage en de minor heb ik veel dingen geleerd op forensisch vlak, zowel in het bedrijfsleven als bij de politie.

De lessen maakte mijn verwachtingen niet waar. Stage en minor daarentegen wel, maar die volgde ik niet op school, school begeleidde alleen.

Uiteindelijk ben ik blij dat ik deze richting hebt gekozen. Je moet creatief zijn en goed nadenken. Een foutje is menselijk, maar kan je je eigenlijk niet veroorloven. Als je zaak voor de rechter komt pakken ze je op de onduidelijkheden en foutjes die je maakt.

Wil je zekerheid over de juiste studiekeuze?

Laat onze coaches je helpen!

Wat is je mening over (de kwaliteit van) :

De colleges van je studierichting?

De docenten van je studierichting?

De aansluiting van deze studierichting op je opleiding?

Het niveau van deze studierichting?

Vanwege het tekort aan deskundige leraren voor deze richting kan ik geen voldoendes geven voor de colleges en de docenten. Dat wil niet zeggen dat de leraren slecht zijn, maar kennis op forensisch vlak ontbreekt.

Het niveau, zeker qua rapporteren, is hoog. Forensische ICT is erg breed, de technische ontwikkelingen gaan erg snel, dat moet je wel bijhouden. In het eerste jaar hadden we ongeveer 20 - 25 contacturen per week. In het tweede en derde jaar zakte dit af tot soms wel 10 - 15 per week. De rest is zelfstudie zeggen ze dan, en dat zal voor velen ook wel zo zijn. Ikzelf rolde gemiddeld 20 uur per week door de richting heen, maar dat lukte lang niet iedereen. Er zitten nu nog ongeveer 10 - 15 mensen in het laatste jaar, hiervan studeert ongeveer de helft af, de rest moet eerst nog vakken en projecten uit voorgaande jaren afronden.

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze studierichting succesvol af te ronden?

Technischanalytisch, creatief, beheersing Engelse taal, gedisciplineerd, gemotiveerd, nauwkeurig, samenwerken, zelfstandig,

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Vooral nauwkeurig en ordelijk werken is een vereiste. Daarnaast moet je gemotiveerd zijn om problemen uit te pluizen, waarbij je creatief moet zijn in je oplossingen, vaak werkt iets niet zoals je het wilt en moet je het op een andere manier proberen. Onderzoeken doe je meestal in een team, maar zelfstandigheid is een must: binnen het team moet je toch zelf je eigen werk verrichten, waar iemand anders weer mee verder kan werken.

Forensische ICT is erg technisch. Je leert tot op bit-niveau hoe een harde schijf in elkaar zit, je moet weten wat een computer allemaal uitvoert tijdens het opstarten, hoe je werkgeheugen en harde schijven veiligstelt, hoe je telefoons en tablets uitleest (Android, iOS, ... ) en hoe netwerken in elkaar zitten.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van deze studierichting?

Positief:
- Uitdagend
- Breed
- Veel werk in te vinden
- Goed betaald (als je dat toch wilt weten)
- Niet voor lanterfanters
- Nooit uitgeleerd
- Veel diploma's te behalen (voor als je daar op gesteld bent, of je baas)
- Goede studiebegeleiding op Hogeschool Leiden

Negatief:
- Weinig forensische leraren
- Geen Particulier Onderzoekersdiploma aangeboden
- Tussen politie en bedrijfsleven ligt een gat, qua kennis valt dat wel mee, qua salaris valt dat soms mee.
- Op het eerste gezicht veel onzinvakken (drie keer bedrijfskunde, studieloopbaanbegeleiding, bedrijfsprocessenbeheer). Niet leuk, maar draagt bij aan je algemene kennis.

Heb je nog overige opmerkingen/toevoegingen?

Bedenk goed waar je stage gaat lopen! Bij de politie (Team High Tech Crime bijvoorbeeld) moet een screening worden uitgevoerd. Officieel duurt dat 8 weken, maar in de praktijk kan die screening 4 - 5 maanden duren (ervaring!). Stageplaatsen zijn nog redelijk schaars in deze richting, maar de werkzekerheid ligt erg hoog.

In het bedrijfsleven heb je een Particulier Onderzoekersdiploma nodig (wordt (nog) niet aangeboden via de hogeschool), maar bij de politie mag je deze niet hebben.

Hogeschool Leiden is de enige die deze opleiding aanbiedt op HBO-niveau. Op MBO bestaat de opleiding Particulier Onderzoeker (o.i.d.), maar dat stelt niets voor. Sorry als ik iemand beledig, dat zijn de ervaringen die ik te horen krijg uit het bedrijfsleven. Kom na het MBO deze opleiding doen!

- Verberg volledige review

Ruben Karels (23) Studierichting | | ...

Vooral nauwkeurig en ordelijk werken is een vereiste

+ Toon volledige review

Ruben Karels (23) Studierichting | | ...

Review van Jap over HBO Informatica aan de Hogeschool Leiden

(Verwacht) Jaar van afstuderen

2014

Waar gaat je opleiding over?

De opleiding focust zich op allerlei IT zaken. Je krijgt naast een hoop technische vakken ook wat algemene vakken zoals bedrijfskunde, ethiek, etc.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Deels, kwa vakken klopt het wel, maar ik had een hoger niveau verwacht. Ik heb het gevoel dat ik meer geleerd zou hebben in de praktijk dan ik nu heb op m'n opleiding.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De locatie van je hogeschool?

De faciliteiten van je hogeschool?

De organisatie van je hogeschool?

De organisatie kan beter, het gaat nu (3e jaar) al beter dan in m'n eerste jaar, maar er is veel ruimte over voor verbetering.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De sfeer bij je opleiding?

De colleges van je opleiding?

De docenten van je opleiding?

De ondersteunende organen van je opleiding?

Het niveau van je opleiding?

De praktijkgerichtheid van je opleiding?

De docenten zijn niet altijd even goed. Zo lopen er een aantal docenten rond waarbij ik uberhaupt niet naar het vak ga als het door een van hun wordt gegeven, dan weet je namelijk bij voorbaat al dat het tijdverspilling wordt.

Wil je zekerheid over de juiste studiekeuze?

Laat onze coaches je helpen!

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

Uithoudingsvermogen

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Uithoudingsvermogen om met een selectie van extreem debiele docenten om te kunnen gaan.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van HBO Informatica en/of de Hogeschool Leiden?

Positief: sfeer, locatie
Negatief: domme docenten

- Verberg volledige review

Jap Gehele opleiding | | ...

Zo lopen er een aantal docenten rond waarbij ik uberhaupt niet naar het vak ga als het door een van hun wordt gegeven

+ Toon volledige review

Jap Gehele opleiding | | ...

Review van Jimmy over HBO Informatica aan de Hogeschool Leiden

(Verwacht) Jaar van afstuderen

2018

Waar gaat je opleiding over?

Ik studeer Informatica, specialisatie: Software Engineering. Je gaat je hierin verdiepen in het software gebied van Informatica. Denk aan kwalitatieve code schrijven, ontwikkelstraten opzetten en gebruiken enzovoorts.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Mijn verwachting waren dat de studie me genoeg kon leren en me dus goed voorbereid op mijn toekomst als ontwikkelaar.
Grotendeels kwam het wel overeen, want als een leerling die van scratch begon met informatica zonder (enige) voorkennis, ben ik nu van mening dat ik genoeg heb geleerd om als een full-time developer aan de slag te gaan.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De locatie van je hogeschool?

De faciliteiten van je hogeschool?

De organisatie van je hogeschool?

De locatie is prima, 10 minuten lopen vanaf Leiden Centraal.

De faciliteiten vond ik wat minder, dit komt door het feit dat je tijdens je projecten amper plek hebt om te zitten. Je moet dus eigenlijk altijd vechten om een plek te hebben voor jou en je projectgenoten. Er zijn altijd wel piekperioden waar bijv. de 300 eerstejaars van informatica ook een plek moeten vinden. De bibliotheek/mediatheek is ook niet echt geschikt voor projectwerk. De boeken die daar staan zijn vaak ook outdated voor informatica. De kantine heeft vaak wel net aan genoeg plek, maar dat is ook tijdsgevoelig. Er zijn geloof ik wel genoeg computers beschikbaar, maar als je een eigen laptop heb is dit te verwaarlozen. Een lokaal reserveren gaat makkelijk, maar je krijgt 90% van de keren een lokaal voor maar een half uur. Dit is nooit genoeg als je daadwerkelijk iets gedaan wil krijgen.

De organisatie kan ook wel een upgrade gebruiken. Dit hangt meer af van de docenten dan de hogeschool zelf. Elke docent is hier verantwoordelijk voor het communiceren van uitval. De tentamens worden meestal aan het begin van de periode al ingeroosterd, dus daar is niks mis mee.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De sfeer bij je opleiding?

De colleges van je opleiding?

De docenten van je opleiding?

De ondersteunende organen van je opleiding?

Het niveau van je opleiding?

De praktijkgerichtheid van je opleiding?

De sfeer van de opleiding vind ik persoonlijk wel goed. Dit hangt natuurlijk heel erg af van wat voor persoon je bent. Ik kan me altijd wel goed vinden met mensen die echt interesse hebben in het vakgebied.

De colleges vallen best tegen. Als 1e jaars zijn ze nog wel te doen, maar naarmate je verder in het jaar komt zijn de colleges te verwaarlozen en bied het alleen nut als je vragen hebt over de stof

De docenten kunnen heel kwalitatief heel erg verschillen. Je hebt de docenten die veel kennis hebben over het vakgebied, maar ook docenten die veel kennis hebben over het vakgebied 30 jaar geleden. Ik heb nu in het 3e jaar het gevoel dat ik de meeste docenten zelf een cursus moet geven over het door hun gegeven vak of project, wat ik zelf nogal raar vind.

Over de ondersteunende organen heb ik amper wat te zeggen. Ik enkel contact gehad met de examencommissie en het enige wat ik daarvan kan zeggen is dat ze eens in de zoveel weken pas hun mail checken, dus bij urgentie moet je maar net hopen dat ze op dat moment hun mail checken en anders moet je ~3 weken wachten.

Het niveau valt best mee voor mij. Veel medeleerlingen hebben wel moeite en blijkbaar is het halen van de opleiding binnen 4 jaar amper gebeurd. Ik vind de opleiding zeer goed te doen als je op zijn minst een beetje moeite in stopt en niet alles onderschat (omdat je bijv. al op het mbo een vak hebt gehad die overeenkomt met di op het hbo). Het zit hem bij deze opleiding meer in het doen dan echt uit boeken te leren. Hoe meer je bezig bent, des te makkelijker alles gaat.

De praktijkgerichtheid is zeer goed. Bijna elk project in de hoofdfase (dus vanaf het 2e jaar) heeft wel een externe opdrachtgever. Dit bied je dus de kans om te ervaren hoe het is om in het werkveld te werken. Je hebt ook verplicht stage, waardoor je nog meer in aanraking komt met bedrijven. Jammer genoeg zijn er niet veel gastsprekers, maar je hebt genoeg gelegenheden om buiten school bij andere bedrijven of workshops op bezoek te gaan.

Wil je zekerheid over de juiste studiekeuze?

Laat onze coaches je helpen!

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

analytisch, gedisciplineerd, gemotiveerd, samenwerken, zelfstandig.

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Informatica, je moet er tegen kunnen dat alles wat je doet altijd fout kan gaan. Murphy's law in principe. Je moet kritisch, analytisch zijn over je gemaakte werk. Je moet altijd wel samen met anderen iets voor elkaar krijgen.

Zelfstandigheid en discipline zijn nodig, want het vakgebied blijft zich ontwikkelen en het is aan jou om het bij te houden.

Het belangrijkste is motivatie, als je dat niet hebt, dan moet je je afvragen of je wel de juiste opleiding heb gekozen en zal je jezelf alleen maar ongelukkig mee maken. Mensen die gemotiveerd zijn komen vaak ook zo over bij een werkgever dus dat is iets om over na te denken.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van HBO Informatica en/of de Hogeschool Leiden?

Positief: (Gedeeltelijk) leerzaam, dichtbij station, flexibele indeling in het 3e en 4e jaar, (vaak) leuke medeleerlingen

Negatief: Kwaliteit van docenten schommelt heel erg, weinig plek voor zelfstudie, persoonlijk alleen de eerste en tweede jaar waren echt leerzaam.

- Verberg volledige review

Jimmy (22) uit Delft Gehele opleiding | | VWO - Natuur & Techniek

Stel Jimmy een vraag!

Positief: (Gedeeltelijk) leerzaam, dichtbij station, flexibele indeling in het 3e en 4e jaar, (vaak) leuke medeleerlingen Negatief: Kwaliteit van docenten schommelt heel erg...

+ Toon volledige review

Jimmy (22) uit Delft Gehele opleiding | | VWO - Natuur & Techniek

Stel Jimmy een vraag!

Review van Bram de Mooij over HBO Informatica aan de Hogeschool Leiden

(Verwacht) Jaar van afstuderen

2012

Waar gaat je opleiding over?

Op deze opleiding leer je meer over software engineering, media technologie, bedrijfskundige informatica en forensische ICT. In het eerste jaar krijg je verschillende vakken die betrekking hebben op 1 van deze richtingen. In het tweede jaar ga je je specialiseren d.m.v. de keuze voor een richting.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Ik dacht dat de opleiding meer grafisch en bedrijdskundig zou zijn, het blijkt toch een overwegend technische opleiding te wezen.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De locatie van je hogeschool?

De faciliteiten van je hogeschool?

De organisatie van je hogeschool?

Hogeschool Leiden bied prima faciliteiten en de locatie is erg makkelijk bereikbaar

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De sfeer bij je opleiding?

De colleges van je opleiding?

De docenten van je opleiding?

De ondersteunende organen van je opleiding?

Het niveau van je opleiding?

De praktijkgerichtheid van je opleiding?

De opleiding is minder praktijkgericht dan je zou verwachten. Projecten worden meestal verzonnen door de docenten i.p.v. opdrachten uit het bedrijfsleven

Wil je zekerheid over de juiste studiekeuze?

Laat onze coaches je helpen!

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

gedisciplineerd, nauwkeurig, samenwerken.

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Je werkt gedurende de opleiding elke periode aan een project met verschillende klasgenoten daarom is samenwerken erg belangrijk.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van HBO Informatica en/of de Hogeschool Leiden?

Positief is dat de opleiding breed is opgezet, negatief is het weinig praktijkgericht werken.

- Verberg volledige review

Bram de Mooij Gehele opleiding | | ...

het blijkt toch een overwegend technische opleiding te wezen

+ Toon volledige review

Bram de Mooij Gehele opleiding | | ...

Wil je zekerheid over de juiste studiekeuze?

Laat onze coaches je helpen!

Hogeschool Leiden

Bekijk het overzicht van alle opleidingen van de Hogeschool Leiden in Leiden en lees de reviews van studenten van de Hogeschool Leiden.

Hogeschool Leiden

Vergelijkbare opleidingen