Reviews over de opleiding Archeologie bij Vrije Universiteit Amsterdam

Wil jij Archeologie studeren in Amsterdam? Onderstaand vind je reviews over de opleiding Archeologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam in Amsterdam. Ook staan er gemiddelde ratings van studenten over de opleiding Archeologie en de Vrije Universiteit Amsterdam in het algemeen.

Reviews over Archeologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam

Op dit moment zijn er nog niet voldoende reviews over deze opleiding ingevuld om statistieken te kunnen tonen. Volg jij deze opleiding of heb je deze al afgerond? Schrijf dan nu een review!

Studenten over Archeologie

De reviews zijn geschreven door studenten die de opleiding Archeologie studeren of hebben gestudeerd. Kijk wat zij van deze bacheloropleiding vinden zodat je deze informatie kunt gebruiken bij je studiekeuze.

Studeer je zelf de opleiding Archeologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam? Review dan deze opleiding!

Reviews ouder dan 2 jaar

Hieronder vind je reviews over de opleiding Archeologie die ouder zijn dan 2 jaar, maar nog steeds relevante informatie kunnen bevatten. Houd er rekening mee dat er aanpassingen aan de studie of bij de hogeschool of universiteit doorgevoerd kunnen zijn. Hierdoor kunnen deze oudere reviews mogelijk informatie bevatten die niet meer van toepassing is.

Review van Veerle over Archeologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam

(Verwacht) Jaar van afstuderen

2013

Waar gaat je opleiding over?

Archeologie is de studie van het menselijke verleden aan de hand van materiële resten. Theorie en praktijk lessen zorgen ervoor dat je na het volgen van deze opleiding betrouwbaar onderzoek kunt uitvoeren zowel in het veld maar ook vanachter het bureau.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Als kind keek ik graag naar Indiana Jones en soortgelijke films en dat heeft mijn verwachtingen voorafgaand natuurlijk beïnvloed. Toch kan ik achteraf zeggen dat de realiteit van archeologie niet minder leuk is! Oké, er is veel minder actie en tot op heden heb ik nog niet te maken gehad met valkuilen, schurken en ander gespuis maar dat wil niet zeggen dat archeologie in het echt een stuk minder spannend is! De studie zelf kan erg taai en theoretisch zijn, maar als je uiteindelijk de opgedane kennis kunt toepassen op het veldwerk is het zeker de moeite waard! Zeker als je tijdens een opgraving ineens een artefact op het spoor bent dat duizenden jaren geleden vervaardigd is. Dan giert de spanning gegarandeerd door je lijf als ware je Indiana Jones himself.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De locatie van je universiteit?

De faciliteiten van je universiteit?

De organisatie van je universiteit?

De locatie van de VU is prima bereikbaar met het openbaar vervoer of met de fiets. Het gebouw ligt echter wel ver uit de stad.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De sfeer bij je opleiding?

De colleges van je opleiding?

De docenten van je opleiding?

De ondersteunende organen van je opleiding?

Het niveau van je opleiding?

De praktijkgerichtheid van je opleiding?

De docenten van de opleiding archeologie zijn zeer betrokken bij de studenten en geven met zichtbaar plezier college.

Wil je zekerheid over de juiste studiekeuze?

Laat onze coaches je helpen!

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

beheersing Engelse taal, gedisciplineerd, kunnen presenteren, gemotiveerd, ondernemend, zelfstandig.

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

De opleiding archeologie is erg leuk, maar zeker geen plezier-studie die je fluitend met twee vingers in je neus kunt afronden. Ter voorbereiding van elk college moet er ontzettend veel gelezen worden en het schrijven van essays behoort vaak tot de opdrachten. Discipline en zelfstandigheid zijn bij de studie archeologie zeer vereist want het aantal contacturen is, zeker in het tweede en derde jaar, niet zo hoog. Ondernemend moet de student vooral zijn tijdens het veldwerk en dat begint al bij het regelen van een stageplek!

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van Archeologie en/of de Vrije Universiteit Amsterdam?

Positief:
Afwisselend theorie, methodiek en praktijk zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft en opgeleid wordt tot een allround archeoloog. Een algemeen eerste jaar zorgt ervoor dat je een weloverwogen besluit kunt nemen over de richting waarin je je gaat specialiseren.
Negatief:
Je kunt je eigenlijk slechts specialiseren in twee richtingen: West-Europese archeologie of Mediterrane archeologie. Al wordt er wel een goede minor over het Nabije Oosten aangeboden.

- Verberg volledige review

Veerle (23) uit Amsterdam Gehele opleiding | | ...

 De studie zelf kan erg taai en theoretisch zijn, maar als je uiteindelijk de opgedane kennis kunt toepassen op het veldwerk is het zeker de moeite waard!

+ Toon volledige review

Veerle (23) uit Amsterdam Gehele opleiding | | ...

Review van Anonieme reviewer over Archeologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam

(Verwacht) Jaar van afstuderen

2013

Waar gaat je opleiding over?

De studie archeologie aan de VU richt zich voornamelijk op West-Europese archeologie en Mediterrane archeologie. In het eerste jaar komen veel basisvakken aan bod: materiaalkennis, inleiding in de geschiedenis van de oudheid, waarbij een overview wordt gegeven van de oudheid en inleiding in de archeologie, waarmee je kennis maakt met het vakgebied. Ook maak je kennis met de meer aardwetenschappelijke kant van archeologie en natuurlijk krijg je academische vaardigheden. Het is overigens ook mogelijk om geo-archeologie te volgen vanaf je tweede jaar aan de VU, waarbij je je meer focust op de beta-kant van archeologie. Tijdens de veldcursus leer je hoe je in het veld daadwerkelijk moet opgraven. Deze valt pas aan het einde van het studiejaar en veel studenten realiseren zich dan pas of dit werk echt iets voor hun is (over het algemeen is het antwoord positief). In het tweede jaar komt de verdieping: je gaat steeds meer kiezen voor een richting (West-Europees of Mediterraan) en de studie wordt zelfstandiger: meer lezen, grotere werkstukken schrijven. In het tweede jaar moet je zelf een stage vinden om op te graven. Er zijn hierbij een klein aantal plaatsen voor studenten die met de opgravingen vanuit de VU mee kunnen. Er zit een aardig verschil tussen het eerste en tweede jaar: het eerste jaar wordt dikwijls als eenvoudig ervaren, terwijl het tweede jaar wat pittiger wordt.In het derde jaar kies je een eigen onderwerp en een begeleider om een scriptie over te schrijven. Veldwerk is niet meer verplicht, maar het biedt natuurlijk wel een mooie en leerzame ervaring.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Mijn opleiding komt niet altijd overeen met wat ik had verwacht. In verhouding is er wat minder aandacht voor de praktijk en voor het materiaal. Hier kwam ik pas achter in het veld: ineens ontbrak er een stukje kennis van het herkennen van materiaal en weten hoe hier mee om te gaan. Ook had ik in het begin niet verwacht dat er een duidelijke richting in de opleiding zat. Het is dan ook goed om je hier bewust van te zijn: voor Egypte moet je hier bijvoorbeeld niet zijn. Daarentegen had ik wel verwacht dat ik veel zou (zelfstandig) moeten lezen: met name in het Engels, maar ook in het Duits en Frans. Dit komt aardig overeen. Ook had ik verwacht om zelfstandig onderzoek te doen en werkstukken te schrijven op een wetenschappelijk niveau en dit komt vanaf het tweede jaar ook aan bod. Ik ben er achter gekomen dat het is belangrijk zelf in de gaten te houden wat er wordt aangeboden en wat je wil leren. Je moet dan hier dus ook vakken in te gaan volgen (desnoods in je minor ruimte).

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De locatie van je universiteit?

De faciliteiten van je universiteit?

De organisatie van je universiteit?

De locatie is voor mij ideaal: 5 minuten lopen vanaf station Amsterdam Zuid. Met de tram/metro ben je in een kwartiertje in de binnenstad.
De faciliteiten zijn oke, maar bijvoorbeeld volle computerzalen komen ook vaak voor. De bibliotheek is vorig jaar vernieuwd en erg mooi geworden, maar wel met minder studieplekken. Het lenen van boeken vind ik erg onhandig: je moet de boeken reserveren en ze staan dan klaar vanaf drie mogelijke tijden.
Over de organisatie wordt vaak geklaagd (maar waar niet?). Over het algemeen vind ik dat berichten op tijd door komen en je moet goed je vu mail in de gaten houden. Soms is het wel eens minder als je met een grote groep in een te kleine zaal bent gezet of als de beamer weer eens is uitgevallen, maar ja dat kan overal gebeuren.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De sfeer bij je opleiding?

De colleges van je opleiding?

De docenten van je opleiding?

De ondersteunende organen van je opleiding?

Het niveau van je opleiding?

De praktijkgerichtheid van je opleiding?

De sfeer is erg goed, iedereen gaat gezellig met elkaar om en is betrokken met elkaar. De docenten zijn goed bereikbaar en er is geen 'hoge drempel' dankzij de kleine schaal.
De ondersteunende organen lijken minder goed georganiseerd te zijn, omdat de VU afgelopen studiejaar is overgestapt op een ander puntensysteem en een ander digitaal systeem. Dit resulteert in veel vertragingen met inschrijvingen, cijfers etcetera. Ook is er weinig voorlichting binnen de opleiding zelf: hoe het precies zit met minor ruimtes, bachelor scripties en stages. Hier moet je zelf min of meer achter komen.
De praktijkgerichtheid is wat minder. Er is minder aandacht voor stagemogelijkheden, beroepsmogelijkheden, specialisatiemogelijkheden en materiaalkennis in het algemeen.

Wil je zekerheid over de juiste studiekeuze?

Laat onze coaches je helpen!

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

analytisch, creatief, beheersing Engelse taal, gedisciplineerd, gemotiveerd, zelfstandig.

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Je moet gedisciplineerd en zelfstandig zijn omdat je vaak zelfstandig veel moet lezen en leren voor werkstukken en tentamens. Het is prettig dat je goed kunt plannen en niet alles op het laatste nippertje doet. Ook moet je analytisch zijn, het is immers een wetenschappelijk studie waarbij je zowel achter je bureau als in het veld goed in staat moet zijn om te analyseren. De studie is Nederlands, maar de meeste literatuur is in het Engels en bij werkstukken kom je ook wel Duits en soms Frans tegen. Een enkele keer worden de colleges zelf ook in het Engels verzorgd in verband met een Engelstalige gastdocent of buitenlandse studenten.
Creativiteit is belangrijk in die zin dat je bij het bedenken van onderwerpen en oplossingen op vraagstukken met originele ideeën komt. Tot slot is het natuurlijk belangrijk dat je gemotiveerd bent: archeologie is een studie waarbij je niet bang moet zijn om vieze handen te krijgen.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van Archeologie en/of de Vrije Universiteit Amsterdam?

Positieve punten zijn de sfeer, de studenten en docenten en de meeste vakken.
Negatieve punten zijn de beperkte mate van praktijkgerichtheid en de organisatie en voorlichting binnen de opleiding.

- Verberg volledige review

Anonieme reviewer Gehele opleiding | | ...

In verhouding is er wat minder aandacht voor de praktijk en voor het materiaal

+ Toon volledige review

Anonieme reviewer Gehele opleiding | | ...

Review van Anne Timmers over Archeologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam

(Verwacht) Jaar van afstuderen

2015

Waar gaat je opleiding over?

Mijn opleiding gaat over het onderzoeken van het verleden door middel van materiële zaken. Ik leer hoe ik vondsten moet determineren, omschrijven en opgraven. Het is eigenlijk een soort praktische geschiedenis.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Ja, ik ben nog steeds erg tevreden met mijn keuze. Het praktische aspect aan mijn studie is veel aanwezig maar dan wel ondersteund door de theoretische kant. Die combinatie van leren en doen spreekt mij erg aan.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De locatie van je universiteit?

De faciliteiten van je universiteit?

De organisatie van je universiteit?

De VU is met de metro, tram, bus of trein prima te bereiken.
De organisatie van de VU mag soms wat beter. Vooral op het gebied van VUnet en inschrijven voor vakken.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De sfeer bij je opleiding?

De colleges van je opleiding?

De docenten van je opleiding?

De ondersteunende organen van je opleiding?

Het niveau van je opleiding?

De praktijkgerichtheid van je opleiding?

Omdat de opleiding zo klein is heb je een leuke sfeer onder studenten en docenten. Je hebt goed contact met docenten en wordt meteen geholpen als je ergens mee zit.

Wil je zekerheid over de juiste studiekeuze?

Laat onze coaches je helpen!

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

analytisch, beheersing Engelse taal, gemotiveerd, samenwerken.

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Tijdens de opleiding krijg je veel artikelen en literatuur voor je neus. Deze moet je analytisch en systematisch doorwerken en vooral heel kritisch zijn over dingen. De meeste literatuur is in het Engels dus deze taal moet je goed beheersen. Gemotiveerd moet je sowieso zijn maar dat geldt voor meer studies denk ik. Het samenwerken staat vrij hoog bij deze opleiding. Veel projecten moet je samen oplossen en ook tijdens opgravingen moet je samen een doel proberen te behalen.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van Archeologie en/of de Vrije Universiteit Amsterdam?

Positieve punten: kleine groep dus veel contact, interessante literatuur, goede docenten, weinig contacturen en veel zelfstandig lezen.
Negatieve punten: het eerste jaar is erg breed, misschien kunnen er al keuzes gemaakt worden welke richting je op wilt voordat je aan je eerste jaar begint.

- Verberg volledige review

Anne Timmers Gehele opleiding | | ...

Omdat de opleiding zo klein is heb je een leuke sfeer onder studenten en docenten

+ Toon volledige review

Anne Timmers Gehele opleiding | | ...

Wil je zekerheid over de juiste studiekeuze?

Laat onze coaches je helpen!

Vrije Universiteit Amsterdam

Bekijk het overzicht van alle opleidingen van de Vrije Universiteit Amsterdam in Amsterdam en lees de reviews van studenten van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Vrije Universiteit Amsterdam

Archeologie op de website van Vrije Universiteit Amsterdam

Vergelijkbare opleidingen