Reviews over de opleiding Geschiedenis bij Vrije Universiteit Amsterdam

Wil jij Geschiedenis studeren in Amsterdam? Onderstaand vind je reviews over de opleiding Geschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam in Amsterdam. Ook staan er gemiddelde ratings van studenten over de opleiding Geschiedenis en de Vrije Universiteit Amsterdam in het algemeen.

Reviews over Geschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam

Op dit moment zijn er nog niet voldoende reviews over deze opleiding ingevuld om statistieken te kunnen tonen. Volg jij deze opleiding of heb je deze al afgerond? Schrijf dan nu een review!

Studenten over Geschiedenis

De reviews zijn geschreven door studenten die de opleiding Geschiedenis studeren of hebben gestudeerd. Kijk wat zij van deze bacheloropleiding vinden zodat je deze informatie kunt gebruiken bij je studiekeuze.

Studeer je zelf de opleiding Geschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam? Review dan deze opleiding!

Reviews ouder dan 2 jaar

Hieronder vind je reviews over de opleiding Geschiedenis die ouder zijn dan 2 jaar, maar nog steeds relevante informatie kunnen bevatten. Houd er rekening mee dat er aanpassingen aan de studie of bij de hogeschool of universiteit doorgevoerd kunnen zijn. Hierdoor kunnen deze oudere reviews mogelijk informatie bevatten die niet meer van toepassing is.

Review van Rick over Geschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam

(Verwacht) Jaar van afstuderen

2013

Waar gaat je opleiding over?

Uiteenlopende zaken die allemaal op de een of andere manier betrekking hebben op Geschiedenis.
Ikzelf heb de majoren Middeleeuwse/Vroegmoderne Geschiedenis (die zich aan de VU vrijwel uitsluitend op Nederland richt) en Global History (die zich of richt op China, of op Rusland, waardoor het na het eerste jaar weinig te maken heeft met Wereldgeschiedenis) gekozen.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Voor een groot deel wel. Het gaat immers over geschiedenis. Verder had ik voornamelijk verwacht dat je een grote hoeveelheid keuzes kon maken m.b.t. onderwerpen. Dat alle verplichte vakken daadwerkelijk iets toevoegen aan m'n opleiding (wat vakken als Theorie van de Geschiedenis, i.t.t. wat de naam doet vermoeden, helemaal niets toevoegd aan m'n opleiding. Net als Historeografie. Ook een in mijn ogen onnodig vak. Waarom? Het is heel goed om een achtergrond te hebben van je vakgebied en een theoretisch kader te hebben om in te werken. Maar moet dat allemaal letterlijk kunnen worden gereproduceerd? Daarnaast kan het superinteressant zijn als je er daadwerkelijk ook nog iets mee doet. Dit blijkt helaas niet het geval te zijn gedurende de opleiding.) wat jammer genoeg in mijn ogen tegenvalt.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De locatie van je universiteit?

De faciliteiten van je universiteit?

De organisatie van je universiteit?

De computerlocaties zijn vies. Vaak stuk. De studiezalen zijn over het algemeen omgevormd tot computerlokalen waar je allen vanuit bepaalde faculteiten gebruik van kan maken. Jammer genoeg de mijne niet dus ben je verwezen naar de laatst overblijvende studiezaal zonder computers die continu afgeladen is (zeker richting tentamenweken gaande) waardoor er geen zekerheid is op een studieplek op de universiteit.
De organisatie vind ik tegenvallen. Als je examencommissie bijvoorbeeld nodig hebt, krijg je daar in het ergste geval pas na 8 weken reactie op je vraag. In het gunstigste geval, na 2 weken, afhankelijk van of jij net na of net voor hun 6 wekelijkse vergadering een vraag indient. Als je helemaal geen mazzel hebt, hebben ze je aanvraag niet kunnen behandelen en komen er nog 6 weken bij + 2 weken waarin zij ruimte bewaren voor antwoord.
Als je dan antwoord krijgt, is je aanvraag niet afgerond, maar moet je vaak nog andere randzaken regelen.
Dat zo'n commissie tijdens het gewone schooljaar niet vaak vergadert, is logisch. Immers: studenten hebben dan over het algemeen niet al te veel vragen. Dat de commissie na afsluiting van het collegejaar niet vaker vergaderen, is belachelijk. immers: de meeste studenten maken dan de balans op van het afgelopen jaar en moeten zich inschrijven voor andere vakken.

Daarnaast is het ontzettend lastig dat de VU zijn puntensysteem heeft omgezet van 5 en 10 puntvakken, naar 3, 6 en 9 puntsvakken. Het overgangsjaar, waarin er éénmalig één vak werd aangeboden om voldoende punten binnen te halen, was er maar één jaar. Ik heb dat vak, in verband met Pfeiffer, wel kunnen volgen, maar geen tentamen voor kunnen doen. Kortom: dan moet je het volgende jaar iets geheels anders doen in plaats van met de aantekeningen en boeken die je hebt verder gaan. Dat is lastig.
Daarnaast is het minoren aanbod op geschiedenis te beperkt.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De sfeer bij je opleiding?

De colleges van je opleiding?

De docenten van je opleiding?

De ondersteunende organen van je opleiding?

Het niveau van je opleiding?

De praktijkgerichtheid van je opleiding?

De studiebegeleidster is heel aardig. Maar een begeleidende factor kan ik het jammer genoeg niet noemen. Je word continu naar andere bureau's doorverwezen, wat voor een student écht te veel tijd kost, zeker omdat je gewoon écht veel tijd aan je studie moet besteden.

Het niveau van de toetsen sluit niet altijd aan op de studiestof: soms veel te makkelijk, soms veel te moeilijk. Met moeilijk bedoel ik dan dat ook al geef je een goed antwoord, het precies moet zijn geformuleerd zoals de leraar het wil horen. Goed hoeft dus niet goed te zijn (Theorie van de Geschiedenis heeft hier een handje in).

Praktijkgericht op onderzoek.

Voorkom een verkeerde studiekeuze...

Bekijk onze coaches!

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

analytisch, beheersing Engelse taal, gedisciplineerd, kunnen presenteren, gemotiveerd, nauwkeurig.

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Criteria kunnen ineens veranderen als het om een verslag gaat. Daar moet je mee om kunnen gaan. Ook de niet leuke vakken moet je blijven kunnen volgen en afsluiten. De te hoge studielast is ook een factor waar men rekening mee moet houden. Motivatie is daarbij een zeer belangrijke factor, samen met disciplne.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van Geschiedenis en/of de Vrije Universiteit Amsterdam?

Positief: geschiedenis is gewoon heel leuk.

Negatief: als je niet helemaal in het beeld past van een echte historicus, zo voelt het bij mij tenminste, kom je er niet echt tussen.

- Verberg volledige review

Rick Gehele opleiding | | ...

Het niveau van de toetsen sluit niet altijd aan op de studiestof: soms veel te makkelijk, soms veel te moeilijk

+ Toon volledige review

Rick Gehele opleiding | | ...

Review van Rick Bleumink over Geschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam

(Verwacht) Jaar van afstuderen

2013

Waar gaat je opleiding over?

De opleiding Geschiedenis aan de VU gaat niet, zoals op de middelbare school, over klare feiten met duidelijk taal. Nee. Je krijgt zelf historische teksten (van Babylonische heersers tot Marx tot Hitler) onder ogen om zelf je mening over standpunten te geven. In de hogere jaren is er eveneens de tendens om alles ter discussie te stellen. Je leert dat de geschiedenis niet uit feiten bestaat, maar uit meerdere waarheden en percepties. Je leert een mening te vormen over oude én hedendaagse zaken en die te onderbouwen met zaken uit de samenleving (wederom nu en vroeger).

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

In eerste instantie niet, omdat ik ervan uit ging dat ik vooral zou horen van docenten hoe het allemaal in elkaar zou zitten. In werkelijkheid ga je met elkaar en met de docent in discussie hoe een situatie in elkaar zou (moeten) zitten in plaats van het uit je hoofd leren van feiten. In de praktijk is dit erg fijn, omdat je veelal met kleine groepen colleges hebt. Een nadeel is dat er niet heel veel keuze qua vakken is bij sommige specialisaties, wat betekent dat je soms een vak moet volgen wat je niet heel interessant vindt.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De locatie van je universiteit?

De faciliteiten van je universiteit?

De organisatie van je universiteit?

De VU is goed te bereiken per trein (station Zuid) en tram/metro, ook al beweren studenten van de UvA soms dat de VU (te) ver uit het centrum ligt. De faciliteiten zijn niet altijd even goed; openingstijden van de studentenbalie vallen tegen (slechts tot 2 uur 's middags geopend) en printers zijn vaak stuk. Verder is de universiteit wel altijd bereid om naar je te luisteren (dit klinkt vaag, maar het is echt zo!) en problemen aan te pakken, als je maar bereid bent in discussie te gaan met docenten en ondersteunend personeel.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De sfeer bij je opleiding?

De colleges van je opleiding?

De docenten van je opleiding?

De ondersteunende organen van je opleiding?

Het niveau van je opleiding?

De praktijkgerichtheid van je opleiding?

Niet alle vakken en docenten zijn natuurlijk even goed, maar over het gemiddelde genomen is de kwaliteit best hoog. Het niveau is dat echter niet altijd, maar dat ligt geheel aan je eigen moeilijkheidsgraad en wat je gewend bent bij vooropleidingen. De praktijkgerichtheid is een lastig thema, omdat je wel vaardigheden leert zoals goed schrijven en argumenteren, maar in de praktijk 'historicus' overkomt de meesten niet. De meeste historici komen terecht bij de overheid of bedrijven en daar kun je uiteraard niet voor leren. Dat moet je ervaren en beoefenen en daar kan de opleiding Geschiedenis (of een andere Letterenstudie) je bij helpen.

Voorkom een verkeerde studiekeuze...

Bekijk onze coaches!

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

analytisch, creatief, beheersing Engelse taal, gedisciplineerd, gemotiveerd.

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Veel literatuur is in het Engels, vandaar dat het handig is om de Engelse taal goed te beheersen. Daarnaast is het een vereiste dat je de literatuur (maar ook de opmerkingen van docenten en medestudenten) kunt analyseren en dat je er creatief mee om kunt gaan (d.w.z. een eigen draai aan argumenten kunt geven in een essay i.p.v. klakkeloos herhalen en reproduceren). Het is ook belangrijk, zeker in het eerste jaar, om gemotiveerd te zijn vanwege de hoeveelheid vakken. De meeste vakken in het eerste semester van het eerste jaar zijn niet heel representatief, maar moeten wel behaald worden. Je moet zorgen dat je gewoon wekelijks opdrachten inlevert en af en toe de teksten leest, dan haal je het wel.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van Geschiedenis en/of de Vrije Universiteit Amsterdam?

Positieve punten van de opleiding Geschiedenis aan de VU zijn dat het onderwijs kleinschalig en persoonlijk is en dat iedereen bereid is naar je te luisteren en je serieus neemt. Daarnaast zijn de colleges doorgaans van een goede kwaliteit. Nadelen zijn dat het Hoofdgebouw echt enorm lelijk is en instanties of faciliteiten vaak lastig te vinden of te bereiken zijn (waar moet je heen als de printer het niet doet?). Ook is er weinig keuze qua vakken; het traject is doorgaans al bepaald, al kun je vanaf het tweede jaar meestal wel uit iets kiezen... Een verschil met de UvA is dat de VU veel 'schoolser' is, d.w.z.: meer wekelijkse opdrachten, aanwezigheidsplicht en verplichtingen. Op de UvA word je veelal losgelaten in de hoop dat je eindstreep haalt, terwijl de VU wil en daadwerkelijk probeert je te laten slagen.

- Verberg volledige review

Rick Bleumink Gehele opleiding | | ...

Een verschil met de UvA is dat de VU veel schoolser is

+ Toon volledige review

Rick Bleumink Gehele opleiding | | ...

Voorkom een verkeerde studiekeuze...

Bekijk onze coaches!

Vrije Universiteit Amsterdam

Bekijk het overzicht van alle opleidingen van de Vrije Universiteit Amsterdam in Amsterdam en lees de reviews van studenten van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Vrije Universiteit Amsterdam

Geschiedenis op de website van Vrije Universiteit Amsterdam

Vergelijkbare opleidingen