Reviews over de opleiding Fiscale Economie bij Maastricht University

Wil jij Fiscale Economie studeren in Maastricht? Onderstaand vind je reviews over de opleiding Fiscale Economie aan de Maastricht University in Maastricht. Ook staan er gemiddelde ratings van studenten over de opleiding Fiscale Economie en de Maastricht University in het algemeen.

Reviews over Fiscale Economie aan de Maastricht University

Op dit moment zijn er nog niet voldoende reviews over deze opleiding ingevuld om statistieken te kunnen tonen. Volg jij deze opleiding of heb je deze al afgerond? Schrijf dan nu een review!

Studenten over Fiscale Economie

De reviews zijn geschreven door studenten die de opleiding Fiscale Economie studeren of hebben gestudeerd. Kijk wat zij van deze bacheloropleiding vinden zodat je deze informatie kunt gebruiken bij je studiekeuze.

Studeer je zelf de opleiding Fiscale Economie aan de Maastricht University? Review dan deze opleiding!

Reviews ouder dan 2 jaar

Hieronder vind je reviews over de opleiding Fiscale Economie die ouder zijn dan 2 jaar, maar nog steeds relevante informatie kunnen bevatten. Houd er rekening mee dat er aanpassingen aan de studie of bij de hogeschool of universiteit doorgevoerd kunnen zijn. Hierdoor kunnen deze oudere reviews mogelijk informatie bevatten die niet meer van toepassing is.

Review van Julia Peeters over Fiscale Economie aan de Maastricht University Maastricht

(Verwacht) Jaar van afstuderen

2014

Waar gaat je opleiding over?

Tijdens de bachelor Fiscale Economie krijg je een economische achtergrond die je vervolgens gaat toepassen op fiscale vakken (belastingen). Tijdens je bachelor krijg je vooral economische vakken, maar deze worden ook afgewisseld met rechten. Later in je bachelor wordt dit gecombineerd en krijg je de echte belastingvakken. De basis die wordt gelegd is heel breed, in het eerste jaar krijg je bijvoorbeeld vakken over marketing en management, maar ook statistiek, wiskunde, accounting, en finance. In jaar twee wordt dit ook nog afgewisseld met vakken als privaatrecht.

Maastricht University past het problem-based learning principe toe. Dit houdt in dat je niet de stof vooraf krijgt, maar dat je in werkgroepen met medestudenten discussieert over casussen die gegeven worden. Het is je bedoeling dat je thuis de bijbehorende informatie op gaat zoeken, en dit vervolgens tijdens de volgende werkgroep bespreekt. Er wordt van iedere studenten verwacht dat deze een actieve rol speelt tijdens de discussie.
Voor (fiscale)economie werkt dit principe echter minder goed, omdat je over veel dingen niet kunt discussiƫren of ze van verschillende kanten kunt belichten. Een wiskundige berekening heeft bijvoorbeeld meestal maar 1 goed antwoord. Het is echter wel een goede manier om bij te blijven met stof en deze praktisch toe te passen.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Voordat ik aan deze opleiding begon had ik niet echt een beeld van fiscale economie. Ik wist wel dat ik iets met economie wilde doen, en dat je je met fiscale economie meer kunt onderscheiden. Ook zijn de baanperspectieven zeer goed.

Tijdens het eerste jaar volg je de zelfde vakken als studenten Business Economics. Je hebt dus dezelfde basis, maar vanaf jaar 2 ga je je meer specialiseren. Je kunt je dus inderdaad meer onderscheiden.

Ik had altijd het idee dat het een vrij zware studie zou zijn, maar dit viel in de praktijk mee. De meeste studenten zijn er geen 40 uur per week mee bezig (hoewel je het ook niet moet onderschatten natuurlijk). Ook leek het me vrij theoretisch, terwijl vooral het eerste jaar erg meevalt. Je bent ook vaak praktisch bezig en moet veel berekeningen maken of grafieken tekenen.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De locatie van je universiteit?

De faciliteiten van je universiteit?

De organisatie van je universiteit?

De faculteit (School of Business & Economics) ligt midden in het centrum van Maastricht, wat natuurlijk altijd handig is. De universiteitsbibliotheek ligt op loopafstand, waardoor je tussendoor rustig kunt studeren (op het Vrijthof iets gaan drinken kan natuurlijk ook).

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De sfeer bij je opleiding?

De colleges van je opleiding?

De docenten van je opleiding?

De ondersteunende organen van je opleiding?

Het niveau van je opleiding?

De praktijkgerichtheid van je opleiding?

Ik vind het jammer dat er op mijn opleiding weinig contact is met professoren. Werkgroepen worden vaak gegeven door oudere studenten. De blokcoƶrdinator geeft wel meestal de colleges, maar er is verder geen persoonlijk contact. Vragen en problemen moeten ook allemaal met de tutor van de werkgroep worden overlegd.

Colleges vind ik vaak niet relevant. Er komen regelmatig gastsprekers, die vaak wel interessant zijn maar niet direct met de stof te maken hebben. Ook wordt er vaak niet meer verteld dan wat al in het boek staat, en voegen ze geen waarde toe. De focus ligt echt op de werkgroepen.

De sfeer op deze opleiding is heel leuk, doordat het een vrij kleine opleiding is en je vaak samen werkgroepen hebt. Zo leer je snel iedereen kennen en vormt zich een leuke groep.

Voorkom een verkeerde studiekeuze...

Bekijk onze coaches!

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

analytisch, beheersing Engelse taal, nauwkeurig.

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Het eerste jaar van deze opleiding is geheel in het Engels, pas vanaf het tweede jaar vinden er enkele vakken in het Nederlands plaats. Voor veel studenten was het Engels een struikelblok, aangezien er vaak een aanzienlijke hoeveelheid stof gelezen moet worden in korte tijd. Ook moet je tijdens werkgroepen verplicht bijdragen aan de discussies, waarvoor je je wel moet kunnen uitdrukken in deze taal. Verder moet je regelmatig samenwerken met studenten van een andere opleiding (economics & business economics), waarvan het merendeel niet Nederlands is.

Maastricht University maakt gebruik van het problem-based learning systeem. Je analyseert casussen tijdens je werkgroepen en behandelt op die manier de relevante stof. Analytisch denkvermogen is dus wel een pluspunt.

Verder werk je tijdens deze opleiding vaak met cijfers, wordt er van je verwacht dat je wiskundige berekeningen maakt of bijvoorbeeld een balans opstelt. Het is dus handig als je nauwkeurig werkt, zodat je geen onnodige fouten maakt.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van Fiscale Economie en/of de Maastricht University Maastricht?

Positieve punten:
- Het is een kleinschalige opleiding, waardoor je al heel snel iedereen kent en een leuke groep vormt. Je hebt echter af en toe ook vakken met mensen van een andere studie, waardoor je toch nieuwe mensen leert kennen.
- Het is een heel brede opleiding, je krijgt zowel vakken over economie als rechten, en van alles daartussenin. Er zit dus altijd iets tussen wat je leuk vindt.
- Doordat het zo breed is ben je niet meteen verloren als je de verkeerde studiekeuze maakt, je kunt bijvoorbeeld na het eerste jaar nog overstappen naar economics & business economics, en ook veel masters blijven open (of je hoeft maar enkele vakken extra te volgen).
- Je hebt veel afwisseling van verschillende vakken.
- Het problem-based learning systeem werkt motiverend (hoewel dit persoonlijk kan zijn) omdat er van je verwacht wordt dat je voorbereid bent voor je werkgroepen. Je gaat ook op een praktische manier met de stof om, omdat je deze meteen moet toepassen. Dit maakt de stof minder saai.
- Door dit systeem werk je ook nog aan je sociale vaardigheden en je presentatieskills. Ook krijg je regelmatig de taak van voorzitter of secretaris. Zo doe je dus ook ervaring op op andere gebieden.
- Maastricht is een gezellige stad met een heel leuk studentenleven!

Negatieve punten:
- Er is tijdens de bachelor geen ruimte om naar het buitenland te gaan (zonder studievertraging op te lopen).
- Doordat de opleiding heel breed is krijg je pas heel laat een idee van wat fiscale economie echt inhoudt, het eerste vak in deze richting wordt ook pas aan het einde van jaar 2 gegeven.
- In het eerste jaar heb je veel werkgroepen die gegeven worden door tutoren uit jaar 2. Zij missen af en toe de kennis om dieper op onderwerpen in te gaan.

- Verberg volledige review

Julia Peeters Gehele opleiding | | ...

Ik vind het jammer dat er op mijn opleiding weinig contact is met professoren

+ Toon volledige review

Julia Peeters Gehele opleiding | | ...

Voorkom een verkeerde studiekeuze...

Bekijk onze coaches!

Maastricht University

Bekijk het overzicht van alle opleidingen van de Universiteit Maastricht in Maastricht en lees de reviews van studenten van de Universiteit Maastricht.

Maastricht University

Fiscale Economie op de website van Maastricht University

Vergelijkbare opleidingen