Reviews over de opleiding Communicatie- en Informatiewetenschappen bij Tilburg University

Wil jij Communicatie- en Informatiewetenschappen studeren in Tilburg? Onderstaand vind je reviews over de opleiding Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Tilburg University in Tilburg. Ook staan er gemiddelde ratings van studenten over de opleiding Communicatie- en Informatiewetenschappen en de Tilburg University in het algemeen.

Reviews over Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Tilburg University

Op dit moment zijn er nog niet voldoende reviews over deze opleiding ingevuld om statistieken te kunnen tonen. Volg jij deze opleiding of heb je deze al afgerond? Schrijf dan nu een review!

Studenten over Communicatie- en Informatiewetenschappen

De reviews zijn geschreven door studenten die de opleiding Communicatie- en Informatiewetenschappen studeren of hebben gestudeerd. Kijk wat zij van deze bacheloropleiding vinden zodat je deze informatie kunt gebruiken bij je studiekeuze.

Studeer je zelf de opleiding Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Tilburg University? Review dan deze opleiding!

Reviews ouder dan 2 jaar

Hieronder vind je reviews over de opleiding Communicatie- en Informatiewetenschappen die ouder zijn dan 2 jaar, maar nog steeds relevante informatie kunnen bevatten. Houd er rekening mee dat er aanpassingen aan de studie of bij de hogeschool of universiteit doorgevoerd kunnen zijn. Hierdoor kunnen deze oudere reviews mogelijk informatie bevatten die niet meer van toepassing is.

Review van Florine over Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Tilburg University Tilburg

(Verwacht) Jaar van afstuderen

2009

Bij welke studiegerelateerde baan ben je na het afronden van je opleiding terechtgekomen?

Ik heb drie jaar als Communicatiemedewerker gewerkt, maar door bezuinigingen verdween mijn functie. Inmiddels werk ik bij een vermogensbeheerder.

Hoe ben je tijdens je opleiding voorbereid op de arbeidsmarkt?

Helaas bleek na mijn afstuderen dat mijn diploma van onvoldoende toegevoegde waarde was voor werkgevers. Het volgen van een stage werd bijvoorbeeld niet bepaald aangemoedigd en er was weinig contact met het bedrijfsleven. Hierdoor heb ik uiteindelijk een andere richting in moeten slaan en voelt het soms alsof ik veel tijd en geld heb verloren door het afronden van deze studie.

Voorkom een verkeerde studiekeuze...

Bekijk onze coaches!

Hoelang heb je actief gezocht naar een baan die gerelateerd is aan je opleiding?

< 3 maanden

Wat kunnen afgestudeerden verwachten wanneer ze met een diploma van deze opleiding de arbeidsmarkt op gaan?

Een achterstand op MBO'ers en HBO'ers als het gaat om praktische zaken (onder andere het gebruik van Content Management Systemen, SEO analyses en het schrijven van concrete communicatieplannen). Er is veel concurrentie op de arbeidsmarkt en werkgevers willen iemand die snel het verschil kan maken.

Heb je tips voor de voorbereiding op de arbeidsmarkt?

Ik hoop dat het volgen van een stage inmiddels eenvoudiger is in te passen in het onderwijsprogramma. Zo niet, neem een tussenjaar en ga ergens aan de slag om je wetenschappelijke basis te verrijken met vaardigheden die je een baan op zullen leveren.

- Verberg volledige review

Florine Aansluiting arbeidsmarkt | | ...

Stel Florine een vraag!

Helaas bleek na mijn afstuderen dat mijn diploma van onvoldoende toegevoegde waarde was voor werkgevers. Het volgen van een stage werd bijvoorbeeld niet bepaald aangemoedigd en er was weinig contact met het bedrijfsleven...

+ Toon volledige review

Florine Aansluiting arbeidsmarkt | | ...

Stel Florine een vraag!

Review van Inge de Weerd over Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Tilburg University Tilburg

(Verwacht) Jaar van afstuderen

2014

Waar gaat je opleiding over?

Onze opleiding bestaat uit vier richtingen die vanaf vorig jaar wat losser zijn. Tekst en Communicatie is één van deze vier richtingen, de vakken die je rond deze richting kan volgen gaan over tekstkwaliteit, tekstanalyse. De studenten die deze richting volgen houden zelf vaak ook van schrijven. De tweede richting is de grootste richting, namelijk Communicatie en Digitale Media. De vakken rond deze richting gaan over hoe bijvoorbeeld zoekmachines werken, waarom je welke knoppen op welke plek moet zetten op een site en dergelijke. De derde richting binnen onze opleiding is de richting Human Aspects of Information Technology. Dit is de nieuwste richting en deze focust erg op de computer. De laatste richting is Interculturele Communicatie. Ik volg zelf voornamelijk deze richting. Hier krijg je vakken over waarom mensen in welke situatie op een bepaalde manier praten. Bijvoorbeeld het kiezen van een andere taal of dialect zodra het onderwerp verandert. Je ontdekt ook meer over verschillende culturen.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

In eerste instantie wilde ik de richting Tekst en Communicatie gaan doen. Dit bleek voor mij toch te theoretisch op een vlak wat ik minder interessant vond en daarom ben ik een andere richting gaan doen. Het is erg fijn dat je je eerst kan orienteren op alle richtingen alvorens je er één 'kiest', al hoef je nu die niet meer per se te kiezen. Ik had niet veel van deze opleiding verwacht omdat het mijn tweede keuze was nadat ik was afgewezen voor het conservatorium, maar toch heeft het me veel meer gebracht dan ik alleen al gehoopt had.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De locatie van je universiteit?

De faciliteiten van je universiteit?

De organisatie van je universiteit?

De universiteit staat in Tilburg en dat is een ideale stad om te studeren. Je kunt altijd terecht in de bieb om te studeren, maar in de stad zijn ook altijd studenten te vinden voor een gezellige studententijd.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De sfeer bij je opleiding?

De colleges van je opleiding?

De docenten van je opleiding?

De ondersteunende organen van je opleiding?

Het niveau van je opleiding?

De praktijkgerichtheid van je opleiding?

bij onze opleiding is er geen mogelijkheid vanuit de faculteit zelf om stage te lopen. Dit moet je zelf regelen en je krijgt er ook geen studiepunten voor. het kan dus wel, maar je moet er wel alles zelf voor doen.

Voorkom een verkeerde studiekeuze...

Bekijk onze coaches!

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

creatief, beheersing Engelse taal, gedisciplineerd, gemotiveerd, samenwerken, zelfstandig.

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

In je eerste jaar krijg je het vak English for Academic Purposes. Dit vak moet je natuurlijk ook halen en het is dan wel makkelijk als je Engels kan. Bovendien moet je voor veel vakken Engelse artikelen of boeken lezen. Creativiteit is een fijne kwaliteit om te beschikken voor aankomende studenten, omdat je af en toe iets moet presenteren. Discipline is belangrijk, omdat veel op jezelf aankomt. Je wordt niet aan je handje meegenomen en moet zelf goed kunnen plannen. Dit geldt ook voor de zelfstandigheid. Je moet gemotiveerd zijn, omdat je anders in de stress komt tijdens de tentamen periode. Ook moet je goed kunnen samenwerken aangezien je soms samen opdrachten moet doen.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van Communicatie- en Informatiewetenschappen en/of de Tilburg University Tilburg?

Negatieve punt is het feit dat er te weinig aandacht wordt besteed aan het praktijk gedeelte, ik weet overigens wel dat ze er mee bezig zijn om dat te verbeteren.

- Verberg volledige review

Inge de Weerd Gehele opleiding | | ...

Het is erg fijn dat je je eerst kunt orienteren op alle richtingen voordat je er een kiest

+ Toon volledige review

Inge de Weerd Gehele opleiding | | ...

Review van P over Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Tilburg University Tilburg

(Verwacht) Jaar van afstuderen

2016

Waar gaat je opleiding over?

Deze opleiding splitst het vakgebied 'communicatie en informatie' in vier richtingen: tekst & communicatie, bedrijfscommunicatie & digitale media, human aspects of information technology en interculturele communicatie. Zelf volf ik vakken uit de eerste twee richtingen. Hierin wordt onder andere aandacht besteed aan theorieën over het analyseren en ontwerpen van teksten, theorieën over de bedrijfscommunicatie en theorieën en onderzoeken op het gebied van sociale media. In de andere twee richtingen wordt de aandacht gevestigd op de technologie rondom communicatie en de interactie tussen mens en computer en op theorieën over de communicatie tussen verschillende culturen

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Ja, zeker wel. Ik had verwacht dat ik me er helemaal thuis zou voelen en dat ik zou leren over vooral de tekst kant. DIt komt zeker overeen met hoe het echt is Aangezien je de vrijheid hebt in het kiezen van de vakken die je volgt, kan je dus zelf bepalen van welke richting je vakken gaat volgen. Hierdoor heb je een soort van je eigen persoonlijke studie en kun je dus combineren met richtingen of je juist op één specifieke richting focussen.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De locatie van je universiteit?

De faciliteiten van je universiteit?

De organisatie van je universiteit?

De locatie is helemaal prima. Wonen aan de universiteit is mogelijk en er is een station dichtbij zodat j meteen vanuit je weekendadres naar de uni kan. Waarom ik hier geen 'uitstekend' aangevinkt heb, is omdat ik het nog fijner gevonden had als de uni wat dichter bij de stad gelegen had. Maar dat is persoonlijk.
Verder zijn de faciliteiten ook goed. Er is een AH, subway, fiettent, starbucks, eten in de gebouwen en kan je (als het mooi weer is) lekker in het park grenzend aan de universiteit zitten.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De sfeer bij je opleiding?

De colleges van je opleiding?

De docenten van je opleiding?

De ondersteunende organen van je opleiding?

Het niveau van je opleiding?

De praktijkgerichtheid van je opleiding?

Perfecte sfeer, gezellige studenten (en vaak ook leuke leraren).
Voor het niveau heb ik gemiddeld, omdat ik denk dat het in principe niet een heel moeilijke opleiding is. Alle vakken zijn goed te doen en heel veel studenten halen het makkelijk in 3 jaar.
Voor praktijkgericht heb ik matig, omdat ik het persoonlijk erg jammer vind dat er geen stage in ons programma zit. Die mis ik wel. Wel vind ik het erg goed van de studieadviseur dat zij je, als je toch graag een stage wil, helpt bij het vinden hiervan en dat ze je hier toch, al zit het niet in het programma, graag in begeleiden.

Voorkom een verkeerde studiekeuze...

Bekijk onze coaches!

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

creatief, gemotiveerd, samenwerken, zelfstandig.

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Gemotiveerd en zelfstandig, omdat ik denk dat je dat als student van welke opleiding dan ook moet zijn. Als je niet gemotiveerd bent, moet je niet gaan studeren en als je niet zelfstadig kan zijn ook niet, punt.
Samenwerken, omdat ik gemerkt heb bij de vakken die ik gevolgd heb, dat je best wel eens in groepjes bepaalde opdrachten uit moet voeren.
Beheersing van de Engelse taal, ligt aan de vakken die je kiest. Voor de richting human aspects of information technology is het wel een vereiste, omdat deze vakken bijna allemaal in het Engels zijn. Verder krijg je gewoon een vak Engels in je eerste jaar, om ervoor te zorgen dat je voor het beetje Engels dat je bij andere vakken nodig heb (het lezen van artikelen en boeken) klaar bent.
Creatief, ligt ook weer erg aan de vakken die je kiest, denk ik. Ik heb zelf op dit moment een tekstvak, waarbij we nu een brochure moeten ontwikkelen. Best creatieve opdracht vind ik.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van Communicatie- en Informatiewetenschappen en/of de Tilburg University Tilburg?

Niet zo praktijk gericht (geen stage)
Verder eigenlijk niets.

- Verberg volledige review

P (20) uit Tilburg Gehele opleiding | | VWO - Natuur & Gezondheid

Stel P een vraag!

Perfecte sfeer, gezellige studenten (en vaak ook leuke leraren). Voor het niveau heb ik gemiddeld, omdat ik denk dat het in principe niet een heel moeilijke opleiding is. Alle vakken zijn goed te doen...

+ Toon volledige review

P (20) uit Tilburg Gehele opleiding | | VWO - Natuur & Gezondheid

Stel P een vraag!

Review van Eveline van Groesen over Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Tilburg University Tilburg

(Verwacht) Jaar van afstuderen

2012

Waar gaat je opleiding over?

Deze opleiding richt zich (in de specialisatie 'Tekst en Communicatie') op de manier waarop jouw tekst en communicatie overkomen op je lezer/luisteraar. Hoe kun je je publiek het beste bedienen en hoe kom jij over op je publiek.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Deels wel, deels niet.
De opleiding heeft veel interessante aspecten: er worden diverse theorieën behandeld die je een brede kijk op het communicatievak geven.
Ik miste echter praktijkvoorbeelden en praktijkervaring. Daarnaast biedt de opleiding gedurende bepaalde semester niet veel uitdaging. Tijdens deze semester wordt er veel van je verwacht op het gebied van literatuur, maar de toepassing hiervan blijft veelal achterwege.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De locatie van je universiteit?

De faciliteiten van je universiteit?

De organisatie van je universiteit?

Locatie: prima te bereiken met openbaar vervoer.
Faciliteiten: ruim opgezette en toch compacte campus met voldoende studieruimte.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De sfeer bij je opleiding?

De colleges van je opleiding?

De docenten van je opleiding?

De ondersteunende organen van je opleiding?

Het niveau van je opleiding?

De praktijkgerichtheid van je opleiding?

De colleges behandelen interessante theorieën die je een brede kijk op het communicatievak geven, maar de docenten vertellen veelal alleen de informatie die ook op hun powerpointslides staan.
Vooral het gemis van praktijkgerichtheid heb ik als een minpunt ervaring.

Voorkom een verkeerde studiekeuze...

Bekijk onze coaches!

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

gemotiveerd, zelfstandig.

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Doordat de opleiding maar een paar contacturen in de week heeft, moet veel van de theorie zelfstandig bestudeerd worden; niet alles wordt behandeld in de colleges. Hier dien je dus ook gemotiveerd voor te zijn, je wordt niet gedwongen je theorie te kennen of de colleges te volgen. Dit dien je zelf te doen.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van Communicatie- en Informatiewetenschappen en/of de Tilburg University Tilburg?

Positief: je ontwikkelt een brede kennis van het communicatievak en hebt veel keuzemogelijkheden om zelf je vakkenpakket samen te stellen.

Negatief: in zeer beperkte mate praktijkgericht. Hiervoor moet je bij de studievereniging of Kweek Communicatie zijn.

- Verberg volledige review

Eveline van Groesen (23) Gehele opleiding | | VWO - Cultuur & Maatschappij

Stel Eveline een vraag!

De opleiding heeft veel interessante aspecten: er worden diverse theorieën behandeld die je een brede kijk op het communicatievak geven. Ik miste echter praktijkvoorbeelden en praktijkervaring...

+ Toon volledige review

Eveline van Groesen (23) Gehele opleiding | | VWO - Cultuur & Maatschappij

Stel Eveline een vraag!

Review van Loes Verberne over Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Tilburg University Tilburg

(Verwacht) Jaar van afstuderen

2014

Waar gaat je opleiding over?

De opleiding CIW bestaat eigenlijk uit vier richtingen. Je kunt zelf de richting kiezen waarin jij geïnteresseerd bent door vakken te volgen die bij die richting passen. De richtingen zijn: Bedrijfcommunicatie & Digitale Media (BDM), Interculturele Communicatie (ICC), Human Aspects of Information Technology (HAIT) en Tekst & Communicatie (TC). In het eerste semester van het eerste jaar krijg je vakken over alle vier de richtingen. Die vind je misschien niet allemaal even leuk, maar het helpt je wel met het bepalen welke richting je wél interessant vindt. In de daaropvolgende semesters krijg je wat verplichte vakken, maar het grootste gros mag je zelf kiezen. Ieder vak valt onder één of meerdere richtingen dus als je wilt kun je jezelf heel specifiek ontwikkelen. Weet je niet zo goed wat je wilt of vind je meerdere richtingen interessant, dan kan je gewoon de vakken kiezen die jij leuk vindt, ook al horen ze niet bij dezelfde richting. Je kunt er dus alle kanten mee uit!

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Halverwege het eerste semester dacht ik heel even dat ik de verkeerde studie had gekozen, omdat ik een heel ander beeld had gekregen van de studie door voorlichtingen. Dit kwam door de verplichte vakken in het eerste semester, waarvan ik er een aantal totaal niet leuk vond. Toch heb ik ervoor gekozen om door te gaan en dat was een goede keuze, aangezien ik na het eerste semester vakken ben gaan volgen die ik wel interessant vind.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De locatie van je universiteit?

De faciliteiten van je universiteit?

De organisatie van je universiteit?

De faciliteiten die de UvT aanbiedt, zijn fantastisch. Er is een sportcentrum waar je voor €100 per jaar praktisch alle sporten kunt beoefenen en de voorzieningen hiervoor zijn prima. Ook zijn er genoeg studie- en/of werkplekken op de campus beschikbaar met een goed werkende computer.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De sfeer bij je opleiding?

De colleges van je opleiding?

De docenten van je opleiding?

De ondersteunende organen van je opleiding?

Het niveau van je opleiding?

De praktijkgerichtheid van je opleiding?

Sommige docenten komen heel afstandelijk over, alsof ze je liever niet willen helpen dan wel. Toch wordt dit wel gecompenseerd door genoeg docenten die wel veel interesse in de studenten tonen. Ook de praktijkgerichtheid zou wel iets meer mogen. Er worden wel genoeg papers en opdrachten gemaakt, maar bijvoorbeeld het ontwikkelen van je presentatieskills blijft hierbij achter.

Voorkom een verkeerde studiekeuze...

Bekijk onze coaches!

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

beheersing Engelse taal, gedisciplineerd, gemotiveerd, zelfstandig.

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

De Engelse taal speelt een grote rol. Niet alleen binnen onze opleiding, maar ook binnen de universiteit. Veel literatuur is in het Engels en ook worden er soms colleges gegeven in het Engels. Verder is het voor een WO-student sowieso belangrijk dat hij of zij gedisciplineerd is (je moet namelijk helemaal zelf je tijd indelen) en zelfstandig is (dingen zelf uitzoeken ipv meteen te vragen aan docenten).

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van Communicatie- en Informatiewetenschappen en/of de Tilburg University Tilburg?

Over de universiteit kan ik niet positief genoeg zijn. Het is in vergelijking met andere universiteiten in Nederland kleinschalig. Je komt vaak dezelfde mensen tegen, waardoor je veel mensen van gezicht wel kent. De campus is gezellig en er hangt een heerlijke sfeer. Dit geldt ook voor de opleiding zelf. Iedereen kent elkaar binnen de opleiding en er worden buiten de universiteit om veel activiteiten georganiseerd door studievereniging FLOW.

- Verberg volledige review

Loes Verberne (20) uit Tilburg Gehele opleiding | | ...

Stel Loes een vraag!

Halverwege het eerste semester dacht ik heel even dat ik de verkeerde studie had gekozen. Toch heb ik ervoor gekozen om door te gaan en dat was een goede keuze...

+ Toon volledige review

Loes Verberne (20) uit Tilburg Gehele opleiding | | ...

Stel Loes een vraag!

Review van Lauri over Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Tilburg University Tilburg

(Verwacht) Jaar van afstuderen

2014

Waar gaat je opleiding over?

CIW in Tiilurg heeft vier richtingen, Human Aspects of Information Technology, denk bijvoorbeeld aan speech/face recognition, Bedrijfsmedia, denk aan communicatie binnen een bedrijf en reclame, Tekst, denk aan taalonderzoek, en Interculturele Communicatie.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

De opleiding komt goed overeen met de verwachting, vooral door het grote aanbod aan keuzes voor courses.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De locatie van je universiteit?

De faciliteiten van je universiteit?

De organisatie van je universiteit?

Goede faciliteiten, alleen organisatie kan beter.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De sfeer bij je opleiding?

De colleges van je opleiding?

De docenten van je opleiding?

De ondersteunende organen van je opleiding?

Het niveau van je opleiding?

De praktijkgerichtheid van je opleiding?

Veel theorie, naar de praktijk moet je zelf zoeken.

Voorkom een verkeerde studiekeuze...

Bekijk onze coaches!

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

beheersing Engelse taal, gedisciplineerd, gemotiveerd, zelfstandig.

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Zonder stressbestendigheid en zelfstandigheid gaat het heel lastig worden.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van Communicatie- en Informatiewetenschappen en/of de Tilburg University Tilburg?

Veel keuzemogelijkheden, weinig begeleiding.

- Verberg volledige review

Lauri uit Breda Gehele opleiding | | ...

Veel keuzemogelijkheden, weinig begeleiding...

+ Toon volledige review

Lauri uit Breda Gehele opleiding | | ...

Review van Eline over Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Tilburg University Tilburg

(Verwacht) Jaar van afstuderen

2013

Waar gaat je opleiding over?

Vooral de theoretische onderbouwing van communiceren en informatie verwerven bekeken vanuit verschillende standpunten staat centraal. Verwacht geen praktijkvakken en als je ambities hebt om in de media te gaan werken raad ik je aan om een meer praktijkgerichte opleiding te kiezen.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Nee, ik had gehoopt op een meer toegespitste visie: de studie is zo breed dat een antwoord linksom goed is, maar rechtsom ook. Een weg door het midden bestaat (volgens de UvT) niet en dat maakt het lastig als het om een baanperpsectief gaat.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De locatie van je universiteit?

De faciliteiten van je universiteit?

De organisatie van je universiteit?

De organisatie rondom vakken zou wat gerichter georganiseerd kunnen worden: de ene docent wil je wel e-mailen, de ander verwijst je vrolijk door naar z'n secretaresse.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De sfeer bij je opleiding?

De colleges van je opleiding?

De docenten van je opleiding?

De ondersteunende organen van je opleiding?

Het niveau van je opleiding?

De praktijkgerichtheid van je opleiding?

Als je een gemiddelde student bent, kun je voor deze opleiding makkelijk slagen. Veel inzicht wordt er niet getoetst, het is vooral uit je hoofd leren.

Voorkom een verkeerde studiekeuze...

Bekijk onze coaches!

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

analytisch, beheersing Engelse taal, nauwkeurig, zelfstandig.

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Een universitaire studie vraagt zelfstandigheid in het algemeen.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van Communicatie- en Informatiewetenschappen en/of de Tilburg University Tilburg?

Een positief punt zou kunnen zijn dat het heel breed is. Een negatief punt volgt daarop dat het allemaal erg oppervlakkig blijft.

- Verberg volledige review

Eline (22) Gehele opleiding | | ...

Verwacht geen praktijkvakken en als je ambities hebt om in de media te gaan werken raad ik je aan om een meer praktijkgerichte opleiding te kiezen...

+ Toon volledige review

Eline (22) Gehele opleiding | | ...

Review van Anouk over Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Tilburg University Tilburg

(Verwacht) Jaar van afstuderen

2015

Waar gaat je opleiding over?

De studie CIW gaat in op vraagstukken uit alle onderdelen van de samenleving betreft communicatie. Je leert bijvoorbeeld hoe je het beste een tekst kun vormgeven, welke manier van communicatie je wanneer toepast, wat de invloed is van media, etc. Een opleiding die dagelijkse activiteiten kan koppelen aan wetenschappelijke bevindingen betreft communicatie- en informatiewetenschappen.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

De studie komt overeen met mijn verwachtingen omdat er veel theorie wordt geleerd en de studie daarnaast ook ingaat op de aspecten van nieuwe media. Door de mogelijkheid te kiezen (wat niet perse hoeft) tussen verschillende profielen kun je een vakkenpakket samenstellen dat past bij jouw interesses.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De locatie van je universiteit?

De faciliteiten van je universiteit?

De organisatie van je universiteit?

Met het treinstation "Tilburg Universiteit" is het vanaf alle hoeken van het land een toegankelijke Universiteit. De faciliteiten van de UvT zou ik met 'uitstekend' beoordelen indien er meer beschikking was over stopcontacten waardoor het mogelijk is vanaf je eigen laptop te werken in en buiten de collegezaal.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De sfeer bij je opleiding?

De colleges van je opleiding?

De docenten van je opleiding?

De ondersteunende organen van je opleiding?

Het niveau van je opleiding?

De praktijkgerichtheid van je opleiding?

Er zijn geen mogelijkheden tot stage opgenomen in het reguliere programma van de studie CIW. Je moet dus zelf op zoek naar een bijbaan in de communicatie indien je de theorie die je leert wilt koppelen aan de praktijk.

Voorkom een verkeerde studiekeuze...

Bekijk onze coaches!

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

beheersing Engelse taal, gemotiveerd, zelfstandig.

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Een aantal vakken wordt gegeven in het Engels en de meeste literatuur is Engels. Maar "no worries", er wordt een ondersteunend en verplicht vak gegeven om je opleiding zonder problemen door te komen. Zelfstandig en gemotiveerd zijn, zijn vereist aangezien je maar weinig contacturen of werkcolleges hebt. Veel zelfstudie dus!

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van Communicatie- en Informatiewetenschappen en/of de Tilburg University Tilburg?

Ik vind het een erg leuke studie, die niet heel groot is waardoor je veel contact hebt met je studiegenoten. Bovendien vind ik het prettig dat er weinig contacturen zijn en dat je veel in je eigen tijd moet doen. Een negatief punt is dat er geen mogelijkheid is om stage te lopen. Enkele vakken proberen om die reden en een opdracht in te zetten waarbij je af en toe naar een organisatie moet gaan. De studievereniging probeert hierbij in te springen door formele activiteiten te organiseren waarbij je op de communicatie- en marketingafdeling van een bedrijf een kijkje gaat nemen.

- Verberg volledige review

Anouk (22) uit Oirschot Gehele opleiding | | ...

Ik vind het een erg leuke studie, die niet heel groot is waardoor je veel contact hebt met je studiegenoten. Bovendien vind ik het prettig dat er weinig contacturen zijn en dat je veel in je eigen tijd moet doen...

+ Toon volledige review

Anouk (22) uit Oirschot Gehele opleiding | | ...

Review van Sebastiaan Brouwers over Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Tilburg University Tilburg

(Verwacht) Jaar van afstuderen

2014

Waar gaat je opleiding over?

De studie benadert communicatie vanuit een aantal verschillende invalshoeken. Zo zijn de taalwetenschappelijke, psychologische en sociologische hoek te onderscheiden. In verschillende cursussen leer je hoe ieder van die disciplines gezorgd heeft voor kennis over een specifiek gebied, zoals de media, of marketing. Afhankelijk van de keuzes die je maakt focus je meer op de link tussen communicatie en tekst, communicatie en cultuur, in bedrijven of het punt waar taal en computers elkaar kruisen.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Ja, de studie komt overeen met mijn verwachtingen vooraf.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De locatie van je universiteit?

De faciliteiten van je universiteit?

De organisatie van je universiteit?

Het feit dat alle universiteitsgebouwen op een campus staan is een groot pluspunt. Het zorgt voor een echt campusgevoel; een binding met de universiteit.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De sfeer bij je opleiding?

De colleges van je opleiding?

De docenten van je opleiding?

De ondersteunende organen van je opleiding?

Het niveau van je opleiding?

De praktijkgerichtheid van je opleiding?

Gastsprekers komen regelmatig voorbij. Een stage is echter na - naar ik begrepen heb - matige ervaringen in het verleden uit de opleiding gehaald. Er is dus helaas wel een gat achter gebleven qua praktijkervaring vanuit de opleiding. Dat gat kun je overigens prima zelf dichten door buiten de studie praktijkervaring op te doen in de vorm van stages, bijbaantjes, vrijwilligerswerk en vele andere activiteiten.

Voorkom een verkeerde studiekeuze...

Bekijk onze coaches!

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

analytisch, beheersing Engelse taal, gedisciplineerd, gemotiveerd, samenwerken, zelfstandig.

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

De opleiding laat studenten vrij en verwacht van hen dat ze zelfstandig kunnen studeren. Er is in het eerste jaar goede begeleiding, maar die bouwt gestaag af, omdat studenten na een korte aanpassingsperiode gewend zijn aan studeren aan een universiteit.

Veel literatuur is in het Engels, alsmede enkele vakken. Goede tot uitstekende beheersing van Engels, op zijn minst passief (lezen, luisteren) is daarom gewenst.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van Communicatie- en Informatiewetenschappen en/of de Tilburg University Tilburg?

De kwaliteit van het onderwijs is goed. Het kennisniveau van de docenten is dik in orde. Ook wordt ingespeeld op actuele ontwikkelingen op het gebied van communicatie, zoals social media. Daarbij worden de wetenschappelijke spelregels altijd gehanteerd, waardoor de kwaliteit gewaarborgd blijft.

Het enige minpunt is dat van studenten weinig gevraagd wordt de geleerde kennis binnen het kader van de opleiding in de praktijk toe te passen.

- Verberg volledige review

Sebastiaan Brouwers Gehele opleiding | | ...

Het kennisniveau van de docenten is dik in orde

+ Toon volledige review

Sebastiaan Brouwers Gehele opleiding | | ...

Review van Anonieme reviewer over Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Tilburg University Tilburg

(Verwacht) Jaar van afstuderen

2015

Waar gaat je opleiding over?

Ik heb het eerste jaar van deze opleiding inmiddels afgerond. Het voordeel van mijn opleiding in Tilburg zijn de vier richtingen die je op kan. In het eerste semester hebben we van elk van de vier richtingen, namelijk BDM, HAIT, T&C en ICC, een inleidend vak gehad zodat dat we konden zien wat we het leukst vonden. In het tweede semester konden we dan al zelf een aantal keuzenvakken kiezen. Hierbij kon je dan al een beetje een richting kiezen. Ook kun je kiezen voor een combinatie in vakken van verschillende richtingen. Je kan dan uiteindelijk kiezen voor de bedrijfscommunicatie kant (BDM), de meer techinische kant (HAIT), meer journalistiek gerichte kant (T&C) en de interculturele kant (ICC).

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Mijn opleiding komt redelijk overeen met mijn verwachtingen. Al had ik het ook wel leuk gevonden als er een meer praktijk gerichte kant bij zat, maar dat is bij een universitaire opleiding nou eenmaal wat minder.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De locatie van je universiteit?

De faciliteiten van je universiteit?

De organisatie van je universiteit?

De universiteit is goed bereikbaar. Het heeft een eigen station waarna het zo'n 5 minuutjes lopen is naar de campus... Ook bussen stoppen dichtbij en Tilburg Centraal is met de trein maar een paar minuutjes weg.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De sfeer bij je opleiding?

De colleges van je opleiding?

De docenten van je opleiding?

De ondersteunende organen van je opleiding?

Het niveau van je opleiding?

De praktijkgerichtheid van je opleiding?

Bij het kiezen van de vakken voor het tweede jaar waren bij veel studenten wat onduidelijkheden. Contact met de universiteit en docenten kan in de zomer wat moeizaam verlopen, waardoor we soms met onbeantwoorde vragen bleven zitten.

Voorkom een verkeerde studiekeuze...

Bekijk onze coaches!

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

beheersing Engelse taal, gedisciplineerd, gemotiveerd, samenwerken, zelfstandig.

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Het eerste jaar zijn alle vakken nog in het Nederlands op uitzondering van het vak Academic English and Classics (wat juist helpt met het verbeteren van het Engels van studenten), maar in de volgende jaren zijn er ook vakken die geheel in het Engels gegeven worden. Voor sommige vakken wordt er van je verwacht dat je samenwerkt in een groepje, maar je moet ook zelfstandig aan opdrachten werken. Soms zijn deadlines al snel of een beetje onduidelijk wat voor een meer stressvolle sfeer kan zorgen, stressbestendigheid is dus ook belangrijk.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van Communicatie- en Informatiewetenschappen en/of de Tilburg University Tilburg?

Het kan soms sterk van het vak en de desbetreffende docent afhangen hoe de communicatie is met studenten. Gelukkig krijgen eerstejaars het eerste semester ook nog een tutoraatsgroep van twee ouderejaars, die de studenten goed kunnen helpen met eventueel lastige situaties.

- Verberg volledige review

Anonieme reviewer Gehele opleiding | | ...

Het voordeel van mijn opleiding in Tilburg zijn de vier richtingen die je op kan

+ Toon volledige review

Anonieme reviewer Gehele opleiding | | ...

Review van Willem Beks over Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Tilburg University Tilburg

(Verwacht) Jaar van afstuderen

2013

Waar gaat je opleiding over?

De opleiding gaat in zijn geheel over communicatie, waarbij je na een half jaar zelf je specialisatie kiest; tekst & communicatie, bedrijfscommunicatie & digitale media, interculturele communicatie, human aspects of information technology en data journalism. Heel kort gezegd gaat de studie over mogelijke toepassingen en de wetenschap achter jouw specialisatie, zo ga je bij tekst & communicatie in op de wetenschappelijke analyse van een tekst maar ook de gedachten achter het schrijven van een tekst en bij bedrijfscommunicatie en digitale media onderzoek je bijvoorbeeld communicatie tools, sociale media of online marketing. Er is een vaste basis aan vakken, zoals methodologie en statistiek, maar het merendeel van je vakken wordt bepaald door je specialisatie, met name later in je studie. Naast de basisvakken en verplichte vakken van je specialisatie krijg je ook de ruimte voor 'keuzevakken' binnen je specialisatie. Zo zou een student bedrijfscommunicatie en digitale media als nog vakken kunnen volgen van de specialisatie tekst & communicatie.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Ik persoonlijk had erg veel moeite met het vinden van een geschikte opleiding en ben uiteindelijk bij Communicatie -en Informatiewetenschappen uitgekomen door een opendag, waarop mij verteld werd dat de studie erg actueel is en veel ruimte open laat voor eigen invulling. Als ik deze 'beloftes' in het achterhoofd houd, dan moet ik toegeven dat ze allebei kloppen. Nog voordat twitter een populair medium werd, werd nieuw onderzoek al op dat medium gericht. En ook wat betreft de vrije ruimte had de voorlichter gelijk. Je kiest je eigen specialisatie, maar daarin heb je genoeg ruimte voor keuzevakken van eigen interesse en ook je minor in je derde jaar kun je in principe helemaal zelf samenstellen, zelfs buiten je eigen faculteit. Daarnaast is de studie ook niet enorm intensief, wat ruimte overlaat voor extra curriculaire activiteiten zoals bijvoorbeeld een positie binnen je studievereniging of een taalcursus op kosten van de universiteit.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De locatie van je universiteit?

De faciliteiten van je universiteit?

De organisatie van je universiteit?

De locatie van de universiteit is goed, omdat het een eigen treinstation heeft, maar de bussen zouden er wat vaker langs mogen komen, omdat de universiteit toch wel redelijk ver buiten het centrum van de stad ligt, wat het voor studenten die op kamers wonen wat lastiger maakt.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De sfeer bij je opleiding?

De colleges van je opleiding?

De docenten van je opleiding?

De ondersteunende organen van je opleiding?

Het niveau van je opleiding?

De praktijkgerichtheid van je opleiding?

Sfeer; iedere student stelt zijn eigen programma samen, waardoor je vaak verschillende 'klassen' hebt en het lastig is om hechte vriendschappen op te bouwen binnen je studie zolang je niet op kamers woont. Dit ligt dus niet direct aan de studie, maar wel aan het studeren aan een universiteit. Verder is het merendeel van de studenten vrouwelijk, met als uitzondering HAIT.
Colleges; De colleges zijn bijna allemaal eenmaal wekelijkse hoorcolleges en bestaan uit 2x45 minuten met in het midden 15 minuten pauze. Dit is in principe erg fijn. De zalen zijn vaak gekozen met in het achterhoofd het aantal studenten wat zich heeft ingeschreven, maar lang niet iedere student is bij ieder college aanwezig, waardoor de zalen vaak groter zijn dan het aantal studenten, wat een aantal b-studenten de mogelijkheid geeft om te kletsen, wat soms storend kan zijn.
Docenten; De docenten zijn erg wisselend. Bij sommige vakken heb ik echt genoten van de colleges en stof dankzij de docent, terwijl andere docenten de meest interessante college stof nog ondragelijk konden maken. Verder zijn de meeste docenten 1 op 1 erg behulpzaam en vriendelijk, al willen ze af en toe nog wel eens kortaf reageren via email.
Ondersteunende organen; Mijn studiecoordinator, de studentendesk en dergelijke zijn vaak vrij druk en behoeven daarom een afspraak, maar zijn vaak wel erg praktisch, al wordt je in sommige gevallen wel snel doorverwezen naar iemand anders, die meer weet van de desbetreffende kwestie.
Niveau; Ik vind het lastig om het niveau van mijn studie te bepalen. Ik heb namelijk nooit een andere WO studie gedaan en heb daarom niet zoveel vergelijk. Ik persoonlijk vind de studie niet erg moeilijk, maar ik ken ook studenten die wel moeite hebben met het materiaal. Gelukkig heeft de universiteit voor de uitstekende studenten ook extra mogelijkheden, wat er dus voor zorgt dat je zelf ook het niveau van je studie een beetje op kunt krikken als je de uitdaging aan durft.

Voorkom een verkeerde studiekeuze...

Bekijk onze coaches!

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

analytisch, creatief, beheersing Engelse taal, kunnen presenteren, samenwerken, zelfstandig.

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Analytisch omdat je als communicatie student ook communicatieproblemen moet kunnen analyseren en oplossen. Afhankelijk van je specialisatie zul je een aantal Engelse vakken volgen en ook de meeste boeken zijn in het Engels. Creatief is geen vereiste, maar uiteraard een pré. Kunnen presenteren, omdat een communicatie plan wel aan een bedrijf 'verkocht' moet worden. Samenwerken, omdat je te maken krijgt met een aantal groepsopdrachten en in het bedrijfsleven waarschijnlijk ook samen zult moeten kunnen werken en zelfstandig omdat de studie niet bijzonder veel contacturen kent en je daardoor wel op jezelf aangewezen bent.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van Communicatie- en Informatiewetenschappen en/of de Tilburg University Tilburg?

Negatief:
-Universiteit is vrij klein
-Studie is vrij klein
-Niet erg praktijk gericht
-De statistiek vakken dekken de lading voor je scriptie niet

Positief:
-Veel vrije ruimte voor eigen invulling
-Actueel
-Tweetalige opleiding
-Goed internationaal programma
-Twee gratis taalcursussen
-Eenvoudig te bereiken
-Weinig contacturen
-Diverse vakken (van communicatietheorie tot UserInterface Design)

- Verberg volledige review

Willem Beks Gehele opleiding | | ...

het lastig is om hechte vriendschappen op te bouwen binnen je studie zolang je niet op kamers woont

+ Toon volledige review

Willem Beks Gehele opleiding | | ...

Voorkom een verkeerde studiekeuze...

Bekijk onze coaches!

Tilburg University

Bekijk het overzicht van alle opleidingen van de Universiteit van Tilburg in Tilburg en lees de reviews van studenten van de Universiteit van Tilburg.

Tilburg University

Communicatie- en Informatiewetenschappen op de website van Tilburg University