Reviews over de opleiding Algemene Cultuurwetenschappen bij Tilburg University

Wil jij Algemene Cultuurwetenschappen studeren in Tilburg? Onderstaand vind je reviews over de opleiding Algemene Cultuurwetenschappen aan de Tilburg University in Tilburg. Ook staan er gemiddelde ratings van studenten over de opleiding Algemene Cultuurwetenschappen en de Tilburg University in het algemeen.

Reviews over Algemene Cultuurwetenschappen aan de Tilburg University

Op dit moment zijn er nog niet voldoende reviews over deze opleiding ingevuld om statistieken te kunnen tonen. Volg jij deze opleiding of heb je deze al afgerond? Schrijf dan nu een review!

Studenten over Algemene Cultuurwetenschappen

De reviews zijn geschreven door studenten die de opleiding Algemene Cultuurwetenschappen studeren of hebben gestudeerd. Kijk wat zij van deze bacheloropleiding vinden zodat je deze informatie kunt gebruiken bij je studiekeuze.

Studeer je zelf de opleiding Algemene Cultuurwetenschappen aan de Tilburg University? Review dan deze opleiding!

Reviews ouder dan 2 jaar

Hieronder vind je reviews over de opleiding Algemene Cultuurwetenschappen die ouder zijn dan 2 jaar, maar nog steeds relevante informatie kunnen bevatten. Houd er rekening mee dat er aanpassingen aan de studie of bij de hogeschool of universiteit doorgevoerd kunnen zijn. Hierdoor kunnen deze oudere reviews mogelijk informatie bevatten die niet meer van toepassing is.

Review van Aurelie van 't Slot over Algemene Cultuurwetenschappen aan de Tilburg University Tilburg

(Verwacht) Jaar van afstuderen

2014

Waar gaat je opleiding over?

Bij Algemene Cultuurwetenschappen in Tilburg bekijk je kunst en cultuur vanuit het motto van onze universiteit: understandig society. Kunstenaars proberen ons met hun werk iets te vertellen over de maatschappij waarin we leven. Lezers, theaterbezoekers en filmliefhebbers houden zich bezig met cultuur om hun wereld te begrijpen en hun kennis te verdiepen. Die verbondenheid tussen kunst en samenleving is van alle tijden. Deze bachelor biedt daarom zowel brede historische verdieping als inzicht in de huidige ontwikkelingen. Er wordt veel aandacht besteed aan eigentijdse fenomenen als intermedialiteit, digitalisering en globalisering.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Mijn opleiding is alles wat ik ervan had verwacht en eigenlijk nog zoveel meer. Elk jaar word ik opnieuw uitgedaagd om het beste uit mezelf te halen. Hierbij wil ik echter opmerken dat de nadruk binnen deze opleiding op literatuur ligt. Hou je niet van lezen, dan is dit wellicht niet de juiste opleiding voor jou.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De locatie van je universiteit?

De faciliteiten van je universiteit?

De organisatie van je universiteit?

De campus van Tilburg University is een oase van rust en op fietsafstand van het centrum van Tilburg. In de zomer is het heerlijk vertoeven buiten op het gras en in de winter geniet je van een lekker kopje koffie in de vele eetgelegenheden. Medewerkers zijn altijd bereid om je te helpen.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De sfeer bij je opleiding?

De colleges van je opleiding?

De docenten van je opleiding?

De ondersteunende organen van je opleiding?

Het niveau van je opleiding?

De praktijkgerichtheid van je opleiding?

Algemene cultuurwetenschappen is een opleiding die gekenmerkt wordt door zijn kleinschaligheid wat betreft het aantal studenten. Colleges worden meestal bijgewoond door (+/-) 20 studenten, waardoor het contact tussen de docenten en de studenten groter is. Hierdoor wordt de kwaliteit van het onderwijs gegarandeerd. Heb je vragen over de leerstof of ben je het ergens niet mee eens, dan heb je altijd de mogelijkheid om de docent daarover aan te spreken. De studie-adviseur nodigt je regelmatig uit voor een gesprek om na te gaan hoe je ervoor staat in je studie. Je wordt dus niet aan je lot overgelaten. Wellicht is deze opleiding iets minder praktijkgericht dan een HBO-opleiding, maar in het laatste jaar krijg je als student wel de mogelijkheid om stage te lopen en op die manier praktijkervaring op te doen.

Voorkom een verkeerde studiekeuze...

Bekijk onze coaches!

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

analytisch, creatief, gedisciplineerd, gemotiveerd, zelfstandig.

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Als student Cultuurwetenschappen is het belangrijk om initiatief te nemen en niet te wachten tot de docent je vertelt wat je moet doen. Ook naar de toekomst toe is het erg belangrijk dat je tijdens je studie reeds bezig bent met het opbouwen van een netwerk en het leggen van contacten. Dit kost tijd en vraagt om veel motivatie. Het aantal contacturen binnen deze opleiding ligt relatief laag. Dit betekent echter niet dat het werk stopt als je thuis komt! Studenten dienen gedisciplineerd te zijn om ook naast de contacturen te studeren en colleges voor te bereiden. Een WO-opleiding vraagt vanzelfsprekend om een analytische, wetenschappelijke houding.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van Algemene Cultuurwetenschappen en/of de Tilburg University Tilburg?

Negatieve punten van mijn opleiding kan ik slechts met moeite bedenken. Ouders van studenten komen vaak terug op de beroepsperspectieven, die vandaag de dag niet bijzonder rooskleurig zijn in de cultuursector. Als student heb je echter zelf het heft in handen! Het is enorm belangrijk om tijdens je studie al na te denken over de toekomst, een bijbaantje te zoeken dat aansluit bij je studie en om een netwerk uit te bouwen.

- Verberg volledige review

Aurelie van 't Slot (20) uit Tilburg Gehele opleiding | | ...

Hierbij wil ik echter opmerken dat de nadruk binnen deze opleiding op literatuur ligt. Hou je niet van lezen, dan is dit wellicht niet de juiste opleiding voor jou...

+ Toon volledige review

Aurelie van 't Slot (20) uit Tilburg Gehele opleiding | | ...

Review van Margaret over Algemene Cultuurwetenschappen aan de Tilburg University Tilburg

(Verwacht) Jaar van afstuderen

2017

Waar gaat je opleiding over?

Algemene Cultuurwetenschappen in Tilburg is een kleine studie, maar tegelijkertijd maakt dat het juist ook zo fijn. Het houdt namelijk in dat docenten aandacht voor jou als student hebben. Je bent niet zomaar een nummertje. De vakken die je krijgt geven je een brede basis die je vervolgens zelf verder kunt uitbouwen door middel van de verschillende keuzevakken waaruit je in je tweede en derde bachelorjaar kunt kiezen en door het kiezen van één van de drie uitstroomprofielen (onderzoek, ondernemen of onderwijs). De studie richt zich op cultuur in de brede zin van het woord. Niet alleen beeldende kunst en literatuur, maar ook films, muziek, 'populaire' cultuur, religie, enzovoort, en is daarom heel geschikt voor mensen met een brede interesse. Daarnaast kan je, wanneer je voor het uitstroomprofiel onderwijs kiest, via deze studie je lesbevoegdheid voor leraar Nederlands behalen.

Komt je opleiding overeen met de verwachtingen die je ervan had? Waarom wel of niet?

Voor ik aan deze studie begon heb ik twee jaar een HBO-opleiding gedaan, die ik dus na twee jaar heb afgebroken. Dat heeft meegespeeld in de vorming van mijn verwachtingen. Ik had vrij veel contacturen op het HBO en moest weinig aan zelfstudie doen. Op de universiteit is dat precies omgekeerd: weinig contacturen en veel zelfstudie. Persoonlijk heb ik dat als erg prettig ervaren, omdat dat mij stimuleert om zelf (kritisch) na te denken en om écht moeite te doen. Daarnaast kende ik al iemand die deze studie deed, dus inhoudelijk wist ik al vrij goed wat de studie inhield. Ik keek bijvoorbeeld vooraf al erg uit naar een vak waarvan ik wist dat we het in het eerste semester zouden krijgen (interpretatie van cultuuruitingen), omdat ik al gehoord had dat we daarin zouden leren verhalen te analyseren en dat leek me ontzettend interessant en leuk. Die verwachting kwam ook uit.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De locatie van je universiteit?

De faciliteiten van je universiteit?

De organisatie van je universiteit?

Wat ik erg fijn vind aan de campus van Tilburg University is dat alles bij elkaar zit. Binnen je eerste twee weken als eerstejaars ben je eigenlijk wel bekend met de locatie van alle verschillende gebouwen. Je gaat je erg snel thuis voelen. Daarnaast zijn er op de campus verschillende eetgelegenheden en kan je er ook tot 19.00u in de Mensa terecht voor avondeten. Bovendien hebben we sinds kort ook een Starbucks op de campus. Ook zijn er in de meeste gebouwen computers te vinden waar je op kunt werken.

Wat is je mening over (de kwaliteit van):

De sfeer bij je opleiding?

De colleges van je opleiding?

De docenten van je opleiding?

De ondersteunende organen van je opleiding?

Het niveau van je opleiding?

De praktijkgerichtheid van je opleiding?

Bij twee van de drie uitstroomprofielen (ondernemen en onderwijs) volg je in je laatste jaar een stage. Het uitstroomprofiel onderzoek heeft dit niet, omdat je daarmee in principe aangeeft de wetenschap in te willen. Wanneer je echter weet dat je het onderzoeksveld eventueel in zou willen dan kan je dat duidelijk maken tegenover docenten en als er mogelijkheden zijn om je te laten proeven van het werken aan een onderzoek dan kan je als student de mogelijkheid gegeven worden om daaraan mee te doen. Dat is het mooie van zo'n kleine studie. Op den duur weten docenten wie jij bent en wat jij wilt en kunnen ze je daar ook verder mee helpen!

Voorkom een verkeerde studiekeuze...

Bekijk onze coaches!

Welke kwaliteiten moeten aankomende studenten hebben om deze opleiding succesvol af te ronden?

analytisch, beheersing Engelse taal, gedisciplineerd, kunnen presenteren, gemotiveerd, zelfstandig.

Waarom moeten aankomende studenten juist over deze kwaliteiten beschikken?

Een belangrijk aspect van de studie is analyse, bijvoorbeeld van een film of van een roman. Een analytische instelling is daarom heel belangrijk. Je bent nieuwsgierig en geïnteresseerd en door middel van analyse kan je een antwoord vinden op je vragen. De meeste opdrachten zijn individuele opdrachten en omdat het een universiteit is kan je ook niet voor ieder klein dingetje bij een docent aankloppen. Je wordt niet bij de hand genomen, dus zelfstandigheid is erg belangrijk.
Er zijn een aantal vakken die of deels in het Engels gegeven worden of geheel en ook kan het voorkomen dat je Engelse teksten te lezen krijgt, dus enige beheersing van het Engels is zeker wel wenselijk. Verder is de studie af en toe vrij veel leeswerk, dus dan is het wel van belang dat je echt gemotiveerd bent, anders kan dat zich al snel gaan opstapelen.

Wat zijn volgens jou de positieve en negatieve punten van Algemene Cultuurwetenschappen en/of de Tilburg University Tilburg?

Een positief punt vind ik de kleinschaligheid: docenten kennen je bij naam en dat maakt het veel makkelijker om in gesprek te raken. Ook weten ze op den duur waar jij goed in bent en wat je wilt met je toekomst, waardoor ze je ook verder kunnen helpen waar dat mogelijk is. Daarnaast krijg je bij deze studie een brede basis en kan je jezelf daarna verder verdiepen. Ik vind de keuzemogelijkheden heel positief, omdat dat ruimte schept om jezelf verder te ontdekken en je toe te spitsen op wat jij nu echt interessant vindt binnen cultuur als breder begrip.

Een negatief punt vind ik lastig te benoemen, omdat er sinds vorig jaar een paar wijzigingen zijn gemaakt in het curriculum, waardoor de dingen die ik als negatief zou kunnen bestempelen uit eigen ervaring niet meer aan de orde zijn. Ik vond het bijvoorbeeld erg onprettig om vrij veel eerstejaarsvakken samen te volgen met filosofiestudenten, maar dat is ondertussen veranderd en niet meer aan de orde.

- Verberg volledige review

Margaret (22) uit Kwadendamme Gehele opleiding | | VWO - Cultuur & Maatschappij

Een belangrijk aspect van de studie is analyse, bijvoorbeeld van een film of van een roman. Een analytische instelling is daarom heel belangrijk. Je bent nieuwsgierig en geïnteresseerd...

+ Toon volledige review

Margaret (22) uit Kwadendamme Gehele opleiding | | VWO - Cultuur & Maatschappij

Voorkom een verkeerde studiekeuze...

Bekijk onze coaches!

Tilburg University

Bekijk het overzicht van alle opleidingen van de Universiteit van Tilburg in Tilburg en lees de reviews van studenten van de Universiteit van Tilburg.

Tilburg University

Algemene Cultuurwetenschappen op de website van Tilburg University